Gå til hovedindhold

Miljøvurdering af Masterplan for Coop Byen

Processen for miljøvurderinger i forbindelse med udarbejdelse af masterplaner samt kontaktoplysninger

Indhold

    Albertslund Kommunalbestyrelse godkendte på mødet tirsdag den 12. november 2019 partnerskabsaftale mellem Albertslund Kommune og COOP Danmark om omdannelse af COOPs arealer i Albertslund Kommune, hvormed udarbejdelsen af forslag til Masterplan for Coop Byen og tilhørende miljøvurdering kunne påbegyndes.

    Albertslund Kommunalbestyrelsen besluttede på mødet tirsdag den 6. oktober 2020 at sende forslag til Masterplan for Vridsløse tilhørende Miljørapport i offentlig høring. Forslaget var i omkring 7½ ugers høring fra mandag den 12. oktober 2020 til og med fredag den 4. december 2020.

    Albertslund Kommunalbestyrelsen besluttede på mødet tirsdag den 24. juni 2021 at vedtage Visionen for Coop Byen.

    Planforslagets indhold og formål

    Forslag til Masterplan for Coop Byen at omdanne Coops område på begge sider af Vallensbæk Torvevej til en ny bydel omkring grønne, fælles rum. En bydel som indeholder boliger, butikker, erhverv samt COOPs hovedkontor. Visionen er at bygge videre på COOPs fællesskabstanke og tilknytningen til Albertslund. Bydelen skal fremme fællesskab og sundhed og gøre det muligt, i en tæt bebygget bydel, at have let adgang til private og offentligt tilgængelige uderum, både i den enkelte bebyggelse og i den samlede bydel.

    De fysiske rammer for COOP Byen bygger på fem bærende værdier: Fællesskab, COOP-identitet, Mangfoldighed, Sundhed og Bæredygtighed. Værdierne er igen omsat til designmål, der skal drive og understøtte visionen.

    Masterplanen forventes realiseret i etaper med en ny bebyggelse på arealet vest for Vallensbæk Torvevej som den første etape. Det eksisterende hovedkontor fastholdes og udbygges, mens der på de omkringliggende arealer planlægges for et bolig- og erhvervsområde i op til 6 etager - højest mod Roskildevej.

    I de efterfølgende etaper udvikles arealet øst for Vallensbæk Torvevej ligeledes til blandet bolig- og erhvervsområde med samme antal etager og højder, som øst for Vallensbæk Torvevej og ligeledes højest mod Roskildevej. Her er det også hensigten at etablere en Super Brugsen samt øvrige detailhandelsbutikker i form af COOPs egne butikker. Imellem bebyggelserne opstår lommer af fælles grønne opholdsarealer, og den sydlige del af byen udlægges til grønt friareal med vådområder til regnvandshåndtering. På møde i Kommunalbestyrelsen den 18. juni 2020 blev det besluttet at give mulighed for at etablere et nyt bydelscenter ved COOP, efter der er opført et betydeligt antal boliger.

    Når masterplanen er realiseret, forventes der at være opført godt 160.000 m2 bolig-/erhvervsbyggeri, hvilket sammen med hovedkontoret, detailhandelsbutikker og parkeringshuse giver en bebyggelsesprocent for området som helhed på ca. 90. Masterplanen giver mulighed for opførelse af ca. 1.750 boliger, heraf godt 90 rækkehuse på 120 m2 og godt 1.650 lejligheder med en gennemsnitlig boligstørrelse på 90 m2.

    Miljøvurdering

    Albertslund Kommune har vurderet, at Masterplan for Vridsløse er omfattet af krav om miljøvurdering, jf. § 8, stk. 1, i Lovbekendtgørelse nr. 973 af 25/06/2020 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (herefter miljøvurderingsloven):

    ”Myndigheden skal gennemføre en miljøvurdering af planer og programmer, hvor disse

    • udarbejdes inden for landbrug, skovbrug, fiskeri, energi, industri, transport, affaldshåndtering, vandforvaltning, telekommunikation, turisme, fysisk planlægning og arealanvendelse og fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser til de projekter, der er omfattet af bilag 1 og 2,
    • medfører krav om en vurdering af virkningen på et internationalt naturbeskyttelsesområde under hensyntagen til områdets bevaringsmålsætninger eller
    • vurderes at kunne få væsentlig indvirkning på miljøet, jf. stk. 2”.

    Begrundelsen er, at planforslaget udarbejdes inden for fysisk planlægning og arealanvendelse og fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelse, der er omfattet af bilag 2, punkt 10, b:

    ”Anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg”.

    Processen for miljøvurdering

    Når der skal udarbejdes en miljørapport til et planforslag, bliver der udsendt et udkast til afgrænsningsnotat til berørte myndigheder, før der tages endelig stilling til afgrænsningen af miljørapportens indhold (jævnfør miljøvurderingsloven § 11 og § 32, stk. 1, pkt. 2).

    Afgrænsningen har til formål at beskrive hvilke miljøtemaer, der skal behandles i miljøvurderingen og indgå i miljørapporten. I afgrænsningsnotatet beskrives også, hvordan miljøvurderingen af disse temaer forventes udført.

    I henhold til miljøvurderingslovens § 32, stk. 3, nr. 3. jf. § 12 skal forslag til planer, som skal miljøvurderes, sendes i offentlig høring sammen med miljørapporten. Høringsfasen involverer både offentligheden og berørte myndigheder. De involverede parter skal have lejlighed til at udtale sig om planforslaget på grundlag af miljørapporten. Miljørapporten er på dette tidspunkt ikke et udkast men et færdigt dokument i modsætning til planforslaget, som den ledsager. Det er altså planforslaget, der sendes i høring.

    Planforslag og miljørapport skal således altid følges og være tilgængelige i hele høringsperioden. Det er planforslaget, der er i høring og ikke miljørapporten, som blot ledsager planforslaget.

    Offentlighedens og de berørte myndigheders bemærkninger skal indgå i planmyndighedens videre overvejelser i forbindelse med planforslaget, uanset at de miljøhensyn, der ønskes varetaget, ikke skal varetages i henhold til den lovgivning, der er grundlaget for planen.

    Miljørapporten er at betragte som færdig, når den sendes i høring sammen med planforslaget. Hvis der i forbindelse med høringen viser sig behov for at foretage ændringer i miljørapporten, kan det betyde, at såvel miljørapport som planforslag skal sendes i fornyet høring. Derimod kan der være friere rammer til at foretage planændringer, så længe disse ikke fører til ændringer af miljøpåvirkningerne i en sådan grad, at der skal foretages ændringer i miljørapporten.

    Myndigheden skal i henhold til § 13, stk. 2 udarbejde en sammenfattende redegørelse i forbindelse med den endelige vedtagelse af en plan eller et program med tilhørende miljøvurderingsrapport for:

    • Hvordan miljøhensyn er integreret i planen eller programmet,
    • Hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning,
    • Hvorfor den godkendte eller vedtagne plan eller det godkendte eller vedtagne program er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der har været behandlet, og
    • Hvordan myndigheden vil overvåge de væsentlige indvirkninger på miljøet af planen eller programmet.

    Miljøvurderingsprocessen og processen for arbejdet med masterplanen er skitseret i nedenstående procesdiagram:

    Links til dokumenter

    Forslag til partnerskabsaftale mellem Coop Danmark og Albertslund Kommune:

    Forslag til partnerskabsaftale mellem Coop Danmark og Albertslund Kommune

    Forslag til Masterplan for Coop Byen:

    Forslag til Masterplan for Coop Byen

    Afgrænsningsnotat for miljøvurderingen af forslag til Masterplan for Coop Byen:

    Afgrænsningsnotat for miljøvurderingen af forslag til Masterplan for Coop Byen

    Miljørapport til forslag til Masterplan for Coop Byen:

    Miljøvurdering af forslag til Masterplan for Coop Byen

    Bilag til miljørapport og lokalplanudarbejdelsen:

    Bilag 1 - Sol- og skyggeanalyse

    Bilag 2 - Vindmiljøvurdering

    Bilag 3 - Trafikal vurdering

    Bilag 4 - Trafiksikkerhedsvurdering

    Bilag 5 - Vurdering af støj og vibrationer

    Bilag 6 - Notat om luftspredningsberegning fra Albertslund Varmeværk

    Bilag 7 - Bevaringsværdier på Coop grunden

    Bilag 8 - Transformationsholdning omdannelse af Coops Hovedkvarter

    Bilag 9 - Albertslund Kommunes Detailhandelsanalyse 2020

    Bilag 10 - Slots- og Kulturstyrelsen - Eksempler på genanvendelse af lagerbygninger

    Sammenfattende redegørelse til miljørapport:

    Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering for Masterplan for Coop Byen

    Høringsnotat/hvidbog til den endelige vedtagelse af Visionen for Coop Byen:

    Hvidbog til forslag til Masterplan for Coop Byen

    Visionen for Coop byen:

    Vision for Coop Byen

    Kontaktoplysninger

    Plan, Byg & Miljø – Plan
    BY, KULTUR, MILJØ & BESKÆFTIGELSE
    +45 43 68 68 68
    E-mail: plan@albertslund.dk 

     
    Projektleder for Coop Byen:
    Andreas Hedeby Jensen
    E-mail: andreas.hedeby.jensen@albertslund.dk   
    Mobil: +45 23 25 99 67