DKEs arbejde
Den kriminalpræventive Enhed varetager mange forskellige opgaver, på tværs af forskellige fagområder. Her kan du læse mere om, hvad DKE arbejder med.
Bymøder skaber mulighed for gensidigt kendskab og øget samarbejde mellem borgere, foreninger, med-arbejdere fra kommunen og politi. På bymøder kan deltagerne tale om, hvad de synes der er godt og skidt for tiden i kommunen, og komme med forslag til, hvordan vi får mere af det gode og mindre af det knap så gode. Deltagerne er borgere fra alle områder i kommunen, moskéerne, præster, Natteravnene, klubberne, SSP-lærer, fodboldtrænere og de erhvervsdrivende. Alle borgere og foreninger samt forretningsdrivende er velkomne og vi forsøger at invitere bredt. Der afholdes tre møder årligt, der medvirker til at styrke netværk og fællesskaber på tværs af kommunen. Oftest drøftes tryghed og trivsel samt uønsket adfærd i Albertslund.
Næste bymøde afholdes torsdag d. 7 december 2023 kl. 16:30 - 19:00 i Bækgården 17.
For at øge trygheden i Albertslund gennemføres der områdevandringer på udvalgte steder og i udvalgte boligområder. En områdevandring er at beboere, og medarbejdere fra kommunen, det boligsociale arbejde og politi sammen går en tur i et område. På gåturen er der fokus på de ting, som kan forbedre trygheden og gøre området til et mere behageligt sted at færdes. Det kan være gadelamper, der enten er for få af, eller hvor pæren skal skiftes. Vildtvoksende planter, der er ved at overtage veje og stier, så man ikke kan se sig omkring. Graffiti, hærværk og skrald. En områdevandring medfører således en række fysiske forandringer, så området bliver mere behageligt at opholde sig og færdes i, og trygheden øges for boligområdets beboere. Samtidig skabes et bedre grundlag for samtale mellem de personer, der er med på en områdevandring, og en måde hvor beboerne kan mødes og dele bekymringer og forhåbninger om deres boligområde. Det kan på længere sigt styrke de sociale netværk og indsigten i, hvad man selv kan gøre for at skabe mere tryghed som borger i et boligområde.
Du kan altid bestille en områdevandring til dit boligområde. Kontakt Sara Guldbrandsen på tlf.: 30 70 55 92 eller e-mail siy@albertslund.dk.
Nedenstående er DKEs egne publikationer, som vi finder relevante i den kriminalpræventive indsats for Albertslund. DKE udgiver årligt en årsrapport (tidligere to halvårsrapporter) for at informere interesserede borgere, samarbejdspartnere og udvalg om DKEs virke, samt fungere som en invitation til kommunikation og samarbejde på tværs af fagligheder. I rapporten præsenteres et overblik over det aktuelle kriminalitetsbillede samt udviklingen i udvalgte kriminalitetsformer i Albertslund kommune.
Analyserne bygger blandt andet på viden og tal fra politiets kriminalitetsstatistikker, Danmarks statistik, boligområdernes tryghedsundersøgelser, skolernes trivselsundersøgelser, kommunens enkeltsager og Bydata. Årsrapporten præsenteres for øverste ledelse i politikredsen og kommunen og understøtter herved det kriminalpræventive samarbejde i kredsrådet og lokalrådet.
Strategier og prioriteringer i forhold til kriminalitetsforebyggelse for politikredsen og Albertslund udformes dermed på baggrund af årsrapportens analyser og nøgletal, hvorfor den bidrager til at kvalificere de forebyggende indsatser i Albertslund. Ydermere giver rapporten et indblik i de tiltag og indsatser, som DKE arbejder med på det proaktive, det reaktive og det operative område.
Publikationer og rapporter
Den Kriminalpræventive Enhed - Årsrapport 2022
Den Kriminalpræventive Enhed - Årsrapport 2020
Relationsdannende og Genoprettende Praksis
Strategi for den kriminalpræventive indsats
Kriminalpræventiv Enkeltsagsbehandling
Ældre rapporter
Den Kriminalpræventive Enhed - Halvårsrapport 2019:2
Den Kriminalpræventive Enhed - Halvårsrapport 2019:1
Den Kriminalpræventive Enhed - Halvårsrapport 2018:2
Den Kriminalpræventive Enhed - Halvårsrapport 2018:1
DKE’s Brobyggere består af et team af pædagogfaglige medarbejdere, hvis opgave er at løfte en del af den tryghedsskabende indsats i Albertslund Kommune målrettet alle byens borgere, institutioner, erhvervsdrivende, og lignende.
Når man bygger bro, skaber man en forbindelse mellem to områder. det er netop det vores Brobyggere er sat i verden for; at binde byens pædagogiske rum sammen for at styrke børn og unges tilknytning til forpligtende og udviklende fællesskaber samt at opbygge tillidsfulde relationer og samarbejder på tværs af kommunen.
Vores Brobyggere er synlige i bybilledet og ude i klubberne fire hverdagsaftner om ugen i tidsrummet 17.00-21.30. Her vil Brobyggernes telefon også være åben for direkte henvendelser; tlf. +45 51 68 66 90.
Godt arbejde og især med fokus på trivsel og kriminalpræventive arbejde, sker ikke uden dygtige samarbejdspartnere. DKE har en masse vigtige og gode samarbejdspartnere internt i de forskellige områder på kommunen, men også med eksterne samarbejdspartnere. Herunder kan du læse om DKEs samarbejdspartnere og finde links til de enkelte instanser og organisationer.
Albertslund Boligsociale Center (ABC)
Albertslund Boligsociale Center (ABC) er et boligsocialt samarbejde mellem Albertslund Kommune, Albertslund Boligselskab, AKB Albertslund og Vridsløselille Andelsboligforening. ABC har fokus på de lokale ressourcer, der findes i det enkelte boligområde. Den gode boligsociale indsats bliver til i samarbejdet mellem beboere, boligselskaber, kommunale institutioner, foreninger, erhvervsliv og andre, der har indflydelse på miljøet i boligområdet. Deres fokusområder er blandt andet naboskab og trivsel, beskæftigelse og uddannelse.
Center For Boligsocial Udvikling (CFBU)
Center for boligsocial udvikling har de seneste år opbygget en solid viden om hvad, der virker bedst i udsatte boligområder. De tilbyder gratis sparring og processtøtte til alle, der har behov - typisk helhedsplaner med boligsocialt indhold, boligorganisationer, kommuner og frivillige organisationer. CFBU rådgiver om sociale indsatser i udsatte boligområder herunder samarbejde, forankring, dokumentation og evaluering.
Det Kriminalpræventive råd (DKR) er et uafhængigt sagkyndigt råd, som arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. DKR bidrager med indsatser på de områder, hvor de har særligt kendskab og kompetence. DKR og DKE har i samarbejdet udarbejdet flere videoer omkring Relationsdannende og Genoprettende praksis, som har til formål at sætte fokus på den genoprettende praksis og give et konkret indblik i hvordan det fungerer. Denne tilgang bruges også i hele Albertslund og er udbredt på folkeskolerne i kommunen. Læs mere om Relationsdannende og Genoprettende Praksis og se videoerne her.
Forbrændingen - vestegnens spillested
Forbrændingen er Vestegnens koncert- og spillested, hvor der årligt bliver præsenteret 80-100 koncerter og arrangementer indenfor et bredt spektrum af genrer. Forbrændingen drives af Foreningen Bag Forbrændingen og har eksisteret siden 1996.
Københavns Vestegns Politi betjener de københavnske forstæder, Albertslund, Ballerup, Brøndby, Glostrup, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk. Lokalt samarbejder politidirektøren med borgmestrene i politikredsens kommuner om mål for politiindsatsen på egnen. Det sker i Kredsrådet, som er et samarbejdsorgan mellem politi og kommuner, der blev indført med politireformen. Inden for hver kommunes område er endvidere oprettet Lokalråd, hvor lokalpolitiet og kommunen drøfter samarbejdet om blandt andet kriminalitetsforebyggelse. Fra Københavns vestegnspoliti tilknyttet til Albertslund er flere lokalbetjente, som arbejder på lokalplan med gade- og opfølgende arbejde. Det er også lokalbetjentene som deltager til koordinationsmøderne rundt på folkeskolerne, i samarbejde med kommunen og SSP-lærerne.
SSP-Samrådet er en dynamisk organisation, hvor der er erfarings- og vidensdeling mellem de lokale aktører i SSP-samarbejdet. SSP-Samrådet understøtter forebyggelse af risikoadfærd, herunder kriminalitet. De arbejder for at udvikle og udbrede ideer og metoder, der bygger på forskningsbaseret og/eller anerkendt viden.
Foreningen for Genoprettende Ret og Praksis
Foreningen for Genoprettende Ret og Praksis er en interesse organisation, der har fokus op genoprettende ret og praksis, som også indebærer mediation/konfliktmægling i Danmark. I forlængelse arbejdes der i DKE med tilgangen Relationsdannende og Genoprettende Praksis i Albertslund, som er udbredt på folkeskolerne i kommunen. Læs mere om hvordan DKE arbejde med Relationsdannende og Genoprettende Praksis her.
Kriminalforsorgen har til opgave at begrænse kriminalitet ved at fuldbyrde de straffe som er afsat ved domstolene. Derudover varetager kriminalforsorgen blandt andet administration af varetægtsfængsling, frihedsberøvelse i henhold til udlændingeloven, udfærdigelse af personundersøgelser af sigtede, tilsyn med psykisk syge kriminelle, der er dømt i henhold til straffelovens §68 og §69, samt drift af udrejsecentre for afviste asylansøgere.
Salling group er en dagligvarekoncern som omfatter diverse butikskæder i Danmark. Salling Group og DKE har indgået et samarbejde om at få flere unge i fritidsjob. Ansøgningsprocessen sker gennem DKE og der kan tages kontakt hertil ved interesse.
Albertslund Rusmiddelcenter hjælper alle borgere der har problemer med enten stoffer eller alkohol, som gerne vil ændre sine vaner. Borgere der ønsker hjælp kan enten møde op personligt, ringe eller skrive til centeret.
Natteravnenes formål er at skabe lokal tryghed og livsglæde - især blandt børn og unge i det offentlige rum. Natteravnene Albertslund er en frivillig social forening, der går ture i hold på tre efter lokalt behov – middag, aften eller nat - i de karakteristiske gule jakker.
DKE har et team af uddannede mentorer, der hjælper unge med at strukturere deres hverdag ved at motivere og støtte den unge på vejen mod at indfri personlige mål. I praksis er det alt fra at lære den unge at anvende sin e-boks, kontakte skat og kommune til at planlægge uddannelsesforløb, job og til at rumme sig selv.
En mentor lægger skulder til alt, hvad den unge måtte stå med af udfordringer på sin vej til at blive selvstyrende i sit eget liv fri for kriminalitet. Mentorerne i DKE har pædagogfaglige baggrunde og er mentoruddannede. De modtager både intern og ekstern supervision flere gange månedligt og deltager jævnligt i relevante seminarer, workshops samt tværgående samarbejdsfora både lokalt og nationalt.
Vil du vide mere? Så tag kontakt her:
Lea Baunsgaard Ladefoged (fagkoordinator)
Tlf.: 29 77 83 20
Mail: lwq@albertslund.dk
eller
Jonathan Gonzales (fagkoordinator og mentor)
Tlf.: 23 81 50 23
Mail: jco@albertslund.dk