Gå til hovedindhold

Planer

Her kan du læse om konkrete planer, strategier osv. indenfor forskellige områder i Albertslund Kommune. Siden er i gang med at blive opdateret

Indhold

    Her kan du under forskellige områder finde og læse forskellige planer og strategier, der gør sig gældende indenfor områderne i Albertslund Kommune. 

    Borgerbetjening

    Formålet med strategien er at sikre en god service.

    Den gode service handler om at få guidet borgeren til at vælge den optimale kommunikationskanal afhængigt af situationen.

    En kommunikationskanal er den kanal, som borgere, virksomheder og Albertslund Kommune benytter til kommunikationen med hinanden. Det kan være ved personligt fremmøde, telefonisk henvendelse, brev, Digital Post, mail, SMS, selvbetjening via www.albertslund.dk eller www.borger.dk.

    Læs service- og kanalstrategien

    Politikken skal forebygge, at borgerne oparbejder restancer til offentlige myndigheder.

    Det er Albertslund Kommune, der opkræver tilgodehavender for kommunale ydelser. Vi sender for eksempel opkrævninger og regninger ud. Det er både til borgere og virksomheder. Vi udsender også rykkere.

    Opkrævningspolitikken har til formål at:

    • forebygge at manglende betalinger udvikler sig til restancer. Det gør vi ved at tilbyde mindelige ordninger for betaling af kommunale ydelser
    • informere om reglerne for betalinger til offentlige myndigheder. Informere om reglerne for gældsforhold og afvikling af gæld.

    Børn og unge

    I Albertslund skal børn og unge have en opvækst fuld af gode oplevelser. Det skylder vi byens børn. I denne politik finder du vores ambitioner for, hvilken forskel en opvækst i Albertslund skal betyde for børn og unge. Politikken er vedtaget af Albertslund Kommunalbestyrelse i april 2022.

    Læs børne- og ungepolitikken

    Obs.: Siden Beredskabsplanens publikation har Socialstyrelsen ændret navn til Social- og Boligstyrelsen samt opdateret deres hjemmeside.
    Derfor kan de to links på side 4 findes her:

    Og linket på side 28 findes her:

    Digitalisering og it

    Informationssikkerhedspolitikken skal sikre korrekt behandling af data og information i Albertslund Kommune.

    Borgerne i Albertslund Kommune skal kunne følge sig trygge ved, at deres data bliver behandlet fortroligt.

    Kommunens behandling af følsomme informationer skal overholde kravene i persondataloven, og stemme overens med gængs praksis for offentlige myndigheder i Danmark.

    Informationssikkerhedspolitikken gælder for alle ansatte i Albertslund Kommune.

    Politikken justeres løbende i takt med den teknologiske udvikling og behovet for effektiv borgerbetjening.

    Læs kommunens Informationssikkerhedspolitik

    Indkøb

    Det overordnede formål med Albertslund Kommunes indkøbspolitik er at sikre, at kommunens indkøb er grønne, gør en positiv forskel for virksomheders sociale ansvar og bidrager til nye løsninger. Den er vedtaget af kommunalbestyrelsen den 13. marts 2018, og indeholder seks indsatsområder, som handler om alt fra bæredygtige indkøb over sociale klausuler til effektive indkøb.

    Læs indkøbspolitikken

    Klima og miljø

    Kommunalbestyrelsen har vedtaget Klimaplan 2050 på KB-mødet den 24. Juni 2021. Den er godkendt af C40 og Concito.

    Klimaplan 2050 indeholder mål og handlingsplaner der gør, at Albertslund Kommune kan leve op til Parisaftalen om at være CO2 neutral og klimatilpasset i 2050.

    Planen beskriver, hvad der skal gøres indenfor klimatilpasning, natur, mobilitet, cirkulær økonomi, genanvendelse og ressourcer, energi samt hvilke tiltag der skal gøres for kommunens ejendomme, kommunens maskinpark og for kommunale indkøb for at nå i mål med den ambitiøse plan.

    Klimaplan 2050

    Klimaregnskab

    Kommunalbestyrelsen vedtog den 24. Juni 2021 skybrudsplan for Albertslund Kommune.

    Planen udstikker rammerne for klimatilpasning af det eksisterende regnvandssystem og skybrudssikring af kommunen, så vi kan modstå fremtidens klimaudfordringer.

    Læs Skybrudsplanen

    Albertslund Kommunes Klimastrategi for 2017-2025 sætter ambitiøse mål for nedbringelse af CO2.

    Klimastrategi 2017-2025 samler tråden op efter Klimaplan 2009-2015, der var Albertslund Kommunes første klimaplan. Ambitionen med Klimastrategi 2017-2025 er at fastsætte kommunens mål for reduktion af drivhusgasser frem til 2025 med en helhedsorienteret plan, der bidrager til at løse klimaproblemet og samtidig udvikler Albertslund til en bæredygtig by med fingeren på fremtidens puls.

    Affaldsplanen 2021-2026 er vores vision for bedre udnyttelse af ressourcer i affald.

    Forbruget i samfundet stiger, og en af konsekvenserne er større affaldsmængder. Vi ser gerne denne udvikling vendt til gavn for mennesker, natur og miljø. Derfor har vi udarbejdet Affaldsplanen 2021-2026.

    Affaldsplanen er opdelt i en hoveddel, som omfatter mål og fokusområder for planperioden, samt en bilagsdel der indeholder kortlægning og prognoser.

    Læs affaldsplanen 

    Overskriften "Tænk globalt og handl lokalt" har siden midten af 90'erne dannet grundlag for et mangfoldigt lokalt miljøarbejde i Albertslund, hvor både borgerne, kommunens medarbejdere og erhvervslivet bidrager til en bæredygtig udvikling.

    Albertslund Verdensmål Center

    Agenda Center Albertslund åbnede i 1996 og skiftede i 2021 navn til Albertslund Verdensmål Center, og har igennem alle årene arbejdet for lokal bæredygtighed i Albertslund. Centret er drivkraft for de mange lokale miljøindsatser, og kan kontaktes af borgere, mindre virksomheder, foreninger og organisationer som ønsker at indgå i dialog om hvordan miljø, natur og klima kan tænkes ind i hverdagen.

    Læs mere om Albertslund Verdensmål Center

    Gratis vand- og energitjek til borgere i Albertslund

    Verdensmåls Centeret tilbyder gratis vand- og energitjek til borgere i Albertslund.

    Få et besøg af Signe Landon fra Verdensmål Centeret, der sammen med dig gennemgår dit hjem og tager en snak med dig om dit og din families vand-, el- og varmevaner og om, hvordan det vil være muligt at spare på disse områder.

    For bestilling af vand- og energitjek kontakt Verdensmål Centeret på telefon 43 62 20 15, eller skriv en mail til signe@verdensmålcenter.dk   

    Vi har ingen investeringer i fossile selskaber

    Albertslund Kommune er med i Ansvarlig Kommune og har dermed forpligtet sig på at udelukke investeringer i olie-, gas- og kulselskaber.

    Landets første strategi for Urban Farming blev vedtaget af kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune den 12. september 2016. Den hedder "La' os gro - strategi for urban farming i Albertslund 2016-2025".

    Læs "La' os gro - strategi for urban farming i Albertslund 2016-2025"

    Albertslund Kommunes Miljøpolitik beskriver, hvordan kommunen vil arbejde for en bæredygtig udvikling af byen.

    Som foregangskommune på området vil vi til stadighed arbejde for at udvikle miljøarbejdet og bringe nye områder i spil, ligesom vi vil arbejde for, at hensynet til miljø og natur forbliver en naturlig del af det daglige liv.

    Vi vil være ambassadører for en bæredygtig udvikling

    FN’s verdensmål sætter kursen for en bæredygtig udvikling af hele verden - også i Albertslund kommune. Vi arbejder for social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, hvor hensynet til miljø forbliver en naturlig del af det daglige liv hos kommunen, borgerne og virksomhederne.

    I takt med at vi udvikler byen, udvikler vi miljøarbejdet og bringer nye områder i spil. Vi vender klimaudfordringerne til byens fordel ved at tage del i udviklingen af fremtidens bæredygtige løsninger.

    Social velfærd og økonomisk velstand går hånd i hånd med miljøindsatsen. Byggeri, renovering, naturpleje, energiforsyning, klimatilpasning, produktion og forbrug har indflydelse på miljøet – og på byens sociale og økonomiske forhold.

    Vi vil fastholde og udbygge samarbejdet om en bæredygtig udvikling gennem deltagelse i tværkommunale, regionale, nationale og internationale projekter.

    Vi vil løfte klimadagsordenen til byens fordel

    På vejen mod et fossilfrit energisystem er vores rolle som kommune stadig væsentlig. Det kræver et konstant fokus at løfte vores del af klimaudfordringerne, men det er også et givende ansvar. For svarene på klimaudfordringerne spiller rigtig godt sammen med fremtidens by, som vi ønsker den.

    Vi vil gennemføre CO2 reduktionsmål og handleplaner for alle sektorer. Vi vil gennemføre klimatilpasning, der understøtter en robust by forberedt på klimaforandringerne.

    Vi vil indtænke bæredygtighed på alle niveauer af byplanlægning, så boligsammensætning, udeområder og infrastruktur understøtter både mennesker, miljø og klima. Vi vil tage hensyn til og styrke biodiversiteten i byen. Vi vil indarbejde bæredygtige principper i fremtidige byggeprojekter; nye såvel som renoveringer og ombygninger.

    Ved at udnytte de teknologiske muligheder kan vi kombinere by- og erhvervsudvikling med ambitiøse miljøkrav til gavn for alle.

    Vi vil styrke velfærden gennem miljøindsatsen

    En væsentlig del af et sundt og meningsfuldt liv er et bæredygtigt samfund med trivsel, rummelighed, medinddragelse og adgang til rent vand og ren luft - også for vores efterkommere.

    Hver familie, hver virksomhed, hver medarbejder har et medansvar for miljøindsatsen. Som kommune sætter vi rammerne for at borgerne inddrages i miljøarbejdet og lever i overensstemmelse med miljøet.

    Vi ønsker at Albertslunds miljøprofil tiltrækker nye borgere, der bidrager til byens fremtidige velfærd.

    Vi vil sikre, at alle har adgang til ren og biodivers natur, og skabe nye muligheder for fysisk leg og læring i byens grønne rum. Vores institutioner skal følge de nyeste standarder for bæredygtigt og attraktivt byggeri.

    Vi vil give børn og unge konkrete erfaringer med miljø, energi og natur gennem pædagogiske aktiviteter i skoler, institutioner og fritidstilbud. Børn og unge skal udvikle en forståelse for naturens kredsløb og kunne koble den til deres daglige liv. Og de skal rustes til at manøvrere i en hverdag, der fortsat vil stille øgede krav til dem om at forholde sig til bæredygtighed, miljø og klima, både i den private sfære og som borgere i samfundet.

    Vi vil integrere miljøhensyn i løsningen af alle vores opgaver

    I Albertslund er samtlige forvaltninger og enheder miljøcertificerede. Det betyder, at vi har en systematisk tilgang til miljøledelse, hvor miljøhensyn integreres i hverdagen, uden at vi går på kompromis med kerneydelserne.

    Vi vil sikre lokal forankring og engagement ved, at alle enheder forpligter sig på egne miljømål og har egen miljørepræsentant, der modtager fælles inspiration og opfølgning. En systematisk tilgang til miljøledelse betyder også, at vi når hele vejen rundt om miljøindsatsen - fra indkøb til energiforbrug og affaldssortering.

    Vi vil følge udviklingen med miljøsamtaler og ekstern revision, og løbende dokumentere den i kommunens grønne regnskab.

    Vi vil begrænse vores påvirkning af miljøet

    Vi forpligter os på at overholde gældende lovgivning og andre gældende aftaler, der er indgået med henblik på at beskytte miljø og klima.

    Vi har som kommune ansvar for at tage hånd om miljøet og inspirere borgere og virksomheder til at gøre det samme.

    Vandforsyningen skal være bæredygtig, og borgerne skal fortsat have rent drikkevand. Vi vil arbejde for at bringe affaldsmængderne ned og genanvendelsen op. Vi vil fremme brugen af mere miljøvenlige produkter gennem vores offentlige indkøb. Og vi vil sikre en høj økologiprocent i vores køkkener til glæde for både mennesker og natur.

    Naturplan 2020 vil frem til 2024 fungere som rettesnor for kommunens naturtiltag.

    Naturplanen er ikke den samlede sum af alt det arbejde med naturen, der vil foregå i årrækken til og med 2024. Den er blevet til i samarbejde med Naturgruppen og er bygget op om 20 konkrete projekter, der alle har stærk fokus på, hvordan biodiversiteten bedst hjælpes på vej. Den er holdt i et sprog, så også skoleklasser kan læse med, og skolelærere kan med fordel bruge planen i undervisningen. Næsten alle billederne er taget lige her i vores allesammens Albertslund.

    Læs Naturplan 2020 (link)

    Kommunalbestyrelsen har vedtaget Varmeplan 2022 på Kommunalbestyrelsesmødet d. 14. februar 2023. 

    Varmeplanen beskriver den eksisterende og den fremtidige kollektive varmeforsyning i kommunen, hvor 99 % af Albertslund vil være fjernvarmeforsynede i fremtiden. For områder hvor det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at etablere fjernvarme, såsom Risby og de få ejendomme beliggende i landzone, beskriver varmeplanen andre grønne løsninger for opvarmning af bygningerne.

    Varmeplanen har til formål at give borgerne et klart indblik i deres muligheder for varmeforsyning, og skal danne grundlag for Albertslund Kommunes dialog med borgere, boligforeninger og virksomheder, om den fremtidige kollektive varmeforsyning.

    Varmeplan 2022 for Albertslund Kommune

    Kultur og idræt

    Folkeoplysningspolitikken omhandler forenings- og voksenskoleområdet i Albertslund Kommune.

    Vores foreninger og voksenskoler skaber, med deres tilbud til medlemmerne, deres begivenheder og deres sociale arrangementer, en sammenhængskraft i Albertslund som er af fundamental betydning for byens liv.

    Læs folkeoplysningspolitikken 

    Bibliotekspolitikken tager de udfordringer og muligheder op, som den generelle samfundsudvikling og det ændrede mediebillede indebærer.

    Der er fire temaer, som har præger arbejdet på Albertslund Bibliotek frem mod 2015 er:

    • Borgeren i centrum
    • Borgerinddragelse
    • Partnerskaber
    • Synlighed

    Læs bibliotekspolitikken 

    Kunst i det offentlige rum er for alle. Strategien for kunst i det offentlige rum skal danne grundlag for kunsten, som er der, hvor vi alle færdes.

    Nærværende strategi udstikker en retning for kunst i det offentlige rum i Albertslund gennem ”Møder, medskabelse og muligheder”. 

    Tidsperspektiver, holdbarhed og en række temaer veksler, så noget kunst er permanent, andet er midlertidigt, og nogle værker er helt spontane. 

    Strategien skal benyttes ved indkøb af kunst til offentlige steder, ved vedligehold og renovering samt ved processer og projekter, som fører til udsmykning og kunst i det offentlige rum.

    Læs strategien for kunst i det offentlige rum

    Skole og fritid

    Kommunerne er ansvarlige for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet.

    Formålet med styringsaftalen 2013 for det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet er, at aftalen skal være med til at sætte rammerne for kapacitets- og prisudviklingen i år 2014. Derudover har styringsaftalen til formål at øge bevidstheden om, og stillingtagen til, de styringsmæssige konsekvenser af at kommunerne er afhængige af at købe og sælge pladser på sociale tilbud på tværs af kommunegrænserne og af Region Hovedstaden.

    Læs Styringsaftalen 2013 

    Formålet med udviklingsstrategien 2014 er at udlede nogle retninger samt udviklingstendenser og –perspektiver for det specialiserede socialområde og specialundervisning for børn, unge og voksne.

    Læs udviklingsstrategien 2014 

    Vestegnskommunerne har indgået en aftale om samarbejde om specialundervisning. Samarbejdet har til formål at skabe en sammenhængende struktur af varierede specialundervisningstilbud til de børn, hvis særlige behov er af en sådan art eller omfang, at de ikke kan tilgodeses ved kommunernes egne foranstaltninger.

    Læs Samarbejdsaftalen 2009 

    Social, sundhed og ældre

    Kommunalbestyrelsen har vedtaget vejledende serviceniveauer for Serviceloven for børne- og ungeområdet og for handicapområdet §§ 41, 42, 44 jf. 84 og 45.

    Uanset om der er fastlagt vejledende serviceniveauer, vil der altid i den konkrete sag skulle foretages en individuel vurdering af, om den påtænkte indsats konkret afhjælper behovet hos borgeren.

    Kommunalbestyrelsen er bundet af gældende regler og forvaltningsretslige grundsætninger, selv om der er fastsat et lokalt serviceniveau.

    Serviceniveauerne er fastlagt under hensyn til de overordnede principper for Albertslund Kommunes indsats overfor børn og unge med særlige behov.

    Vejledende serviceniveau handicapområdet

    Vejledende serviceniveauer det specialiserede socialområde

    Strategien er tænkt som et værktøj til de kommunale medarbejdere, der arbejder med, eller skal arbejde med, forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til borgerne og andre ansatte.

    Læs forebyggelsesstrategien 

    Handicappolitikken tegner den overordnede retning for kommunens tilbud til personer med handicap.

    I Albertslund Kommune skal børn, unge og voksne med handicap kunne deltage i samfundslivet og det lokale fællesskab på egne vilkår. Vi lægger vægt på, at handicappede mødes med ligeværd og respekt. Samtidig er de enkelte personer med handicap hver især meget forskellige, og deres handicap påvirker livet på forskellige måder og i forskelligt omfang. Derfor skal kommunens indsats være fleksibel over for de behov og ønsker, som den enkelte person har.

    Læs handicappolitikken

    Som supplement til handicappolitikken er der udarbejdet en handlingsplan.

    Læs handlingsplanen

    Ifølge Servicelovens § 151C er kommunalbestyrelsen forpligtet til at udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens § 83, som er omfattet af reglerne om frit valg af leverandører efter § 91. Loven trådte i kraft d. 1. januar 2012

    Der skal derfor udarbejdes en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice, og tilsynspolitikken skal danne rammen for kommunens indsats med tilsyn og opfølgning til borgere i eget hjem.

    Loven har fokus på en præcisering og styrkelse af tilsynskravet, men har til hensigt at skabe dialog mellem parterne og derigennem styrke muligheden for læring, udvikling og opfølgning til gavn for borgeren.

    Retningslinjer for tilsyn i ældreplejen - 2023

    Sundhedsaftalen er en aftale mellem Region Hovedstaden, kommunerne i regionen og almen praksis i Region Hovedstaden. Omdrejningspunktet i aftalen er samarbejdet om de mange borgere, der har brug for en indsats fra både kommuner, hospitaler og almen praksis. Aftalen skal understøtte, at borgerne oplever kvalitet, effektivitet og sammenhæng i deres forløb.​

    Sundhedsaftalen har sin egen hjemmeside, hvor du kan læse mere om den politiske og administrative del af sundhedsaftalen, de konkrete indsatser og implementeringsplaner. På siden kan du desuden orientere dig om de specifikke målgrupper i sundhedsaftalen og finde dagsordener, referater og mødekalender for de forskellige udvalg og grupper, der arbejder med sundhedsaftalen.

    Læs mere om Sundhedsaftalen

    Med Sundhedspolitikken Sundt Liv Sammen er der udstukket en retning for det kommende forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Albertslund Kommune.

    Sundhedspolitikken er en tværgående politik, hvilket betyder, at arbejdet med at udmønte politikken går på tværs af kommunens afdelinger og på tværs af fagområder.

    I fællesskab skaber vi et sundt liv sammen.

    Læs Albertslund Kommunes sundhedspolitik

    Veteranpolitikken for Albertslund Kommune gælder for veteraner fra Albertslund Kommune, der har været udsendt i regi af Forsvarsministeriet.

    Læs veteranpolitikken

    Økonomi

    Her kan du læse om Albertslund Kommunes økonomiske politik i perioden 2022-2025, vedtaget i Kommunalbestyrelsen.”

    Den økonomiske politik for Albertslund Kommune 2022-2025

    Her kan du finde den vedtagne finansielle strategi for Albertslund Kommune.

    Finansiel strategi - Vedtaget i KB (december 2016)