Gå til hovedindhold

Screeningsafgørelse: Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads og Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted

Forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads og forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted er ikke omfattet af miljøvurderingspligt

Indhold

    Albertslunds Kommunalbestyrelse igangsætte på mødet tirsdag den 10. oktober 2023 planlægningsprocessen af forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads og forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted.

    Albertslund Kommunalbestyrelsen besluttede på mødet torsdag den 20. juni 2024 at sende forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads og forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted i offentlig høring. Forslaget er i 8 ugers høring fra onsdag den 20. juni 2024 til og med mandag den 19. august 2024.

    Hersted Stationsforplads

    I forbindelse med Letbaneselskabets anlæg af letbanestationen Glostrup Nord - Hersted skal Albertslund Kommune anlægge en ny stationsforplads på den matrikel, der grænser op til letbaneperronen. Området henligger i dag ubebygget, men er bevokset.

    Planforslagenes indhold

    Forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads

    Kommunalbestyrelsen besluttede på mødet tirsdag den 11. maj 2021 at igangsætte processen for flytning af kommunegrænsen til Glostrup for at give mulighed for etablering af en forplads ved Letbanestationen ved Hersted Industripark.

    I letbaneprojektet skal selve "letbanestation" opfattes som en platform, de tekniske anlæg, der er nødvendige for at komme til toget og eventuelle opkoblinger til cykelstier mm. Letbaneprojektet udtaler sig ikke om egentlige forpladser, idet disse forudsættes anlagt af den kommune i hvilken stationen befinder sig, såfremt kommunen måtte ønske dette.

    Glostrup og Albertslund Kommuner forudsætter, at Albertslund Kommune anlægger og drifter stationsforpladsen. Albertslund Kommune forudsætter i forlængelse af dette, at kommunegrænsen flyttes, således at Albertslund Kommune anlægger og drifter inden for egen kommune og myndighedsområde.

    Således har arealet til stationsforpladsen siden den 1. januar 2023 været en del af Albertslund Kommune, og skal derfor have sin egen kommuneplanramme. Forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads giver derved mulighed, at dette areal kan blive en del af Kommuneplan 2022 – 2034, og den generelle anvendelse af arealet er tekniske anlæg med den specifikke anvendelse i form af et teknisk anlæg.   

    Forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted

    Stationsforpladsen bliver det nye ankomstområde for alle, der ankommer til Hersted med letbanen. På stationsforpladsen mødes bus, fodgængere og cyklister fra flere retninger, og pladsen kan indrettes med busvendeplads, busstoppested, cykelparkering samt afsætningspladser for personbiler og taxa. Stationspladsen kan desuden indrettes med beplantning og byrumsinventar. Forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted muliggør anlæg af stationsforpladsen, og selve udformningen fastlægges i det kommende konkrete anlægsprojekt.

    Området er i dag underlagt fredskovspligt, og den 27. august 2021 gav Miljøstyrelsen tilladelse til ophævelse af fredskovpligten for området. Tilladelsen er begrundet i, at stationsforpladsen udgør en del af den nødvendige infrastruktur til benyttelse af den kommende letbane, som tjener et større samfundsmæssigt formål og er godkendt med afsæt i anlægsloven.

    Når fredskovpligten for et areal ophæves, skal der plantes skov et andet sted som erstatning. Forvaltningen har undersøgt muligheden for at etablere erstatningsskov på kommunale arealer, herunder i Hyldager Bakker. Det har ikke været muligt at finde et egnet areal, og Naturstyrelsen har tilbudt at varetage etableringen af erstatningsskov på deres arealer. Det vides endnu ikke, hvor skoven plantes. Tilladelsen bortfalder, hvis arealet ikke er taget i brug til det ansøgte formål senest 5 år fra afgørelsens dato jf. afgørelsen fra Miljøstyrelsen af 27. august 2021. I så fald genindtræder fredskovspligten, og arealet skal reetableres til skov eller natur i overensstemmelse med skovlovens §§ 8 - 10 (LBK nr. 690 af 26/05/2023).

    Området ligger endvidere inden for Vestskovens skovbyggelinje, hvilket jf. Naturbeskyttelseslovens § 17, stk. 1 (LBK nr. 1392 af 04/10/2022) betyder, at "Der må ikke placeres bebyggelse, campingvogne og lignende inden for en afstand af 300 m fra skove”. For at muliggøre anlæg af stationsforpladsen skal Albertslund Kommune derfor give en dispensation fra skovbyggelinjen.

    Albertslund Kommune vurderer, at stationsforpladsen rummer en væsentlig samfundsmæssig interesse i forhold til at understøtte byomdannelsen af Hersted. Det styrker kundegrundlaget for letbanen langs Ring 3 og understøtter således den kollektive trafik jf. § 11, stk. 1 i Landsplandirektiv Fingerplan 2019. Styrkelsen af den kollektive trafik er en del af den grønne omstilling, idet flere brugere af den kollektiv trafik vil mindske ressourceforbruget, herunder emissioner af drivhusgasser. Da området er et mindre område, som samtidig ligger i udkanten af Vestskovens samlede skovstykke, vurderer Albertslund Kommune, at der er grundlag for at give en dispensation fra skovbyggelinjen på dette sted.

    Ifølge Planloven (LBK nr. 572 af 29/05/2024) kan kommunen give en dispensation fra skovbyggelinjen ved endelig vedtagelse af en lokalplan. I henhold til § 15, stk. 5 i planloven indeholder lokalplanforslaget derfor en bestemmelse om undtagelser fra § 17, stk. 1 i Naturbeskyttelsesloven jf. § 65, stk. 1 i naturbeskyttelsesloven. Dispensationen vil kun vedrøre skovbyggelinjen inden for lokalplanområdet. Dispensationen for skovbyggelinjen vil træde i kraft, når lokalplanen er endeligt vedtaget. 

    Afgørelse om forslagene ikke skal miljøvurderes

    Planforslagene er omfattet af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), da planen fastlægger rammerne inden for fysisk planlægning og arealanvendelse, og planen er omfattet af bilag 2, punkt 10, b):

    Anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg”.

    Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), LBK nr. 4 af 03/01/2023, indebærer, at offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der kan få en væsentlig indvirkning på miljøet.

    Der er for en række planer og programmer pligt til at foretage en miljøvurdering, mens der for andre planer og programmer først skal foretages en screening for at finde ud af, om planen eller projektet kan have en væsentlig indvirkning på miljøet, og derfor skal miljøvurderes.

    Albertslund Kommune har i henhold til Miljøvurderingsloven § 8, stk. 2 gennemført en miljøscreening:

    Stk. 2. Myndigheden skal gennemføre en vurdering af, om planer og programmer kan få væsentlig indvirkning på miljøet, når disse

    1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller

    2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet”.

    Albertslund Kommune vurdere på baggrund af denne screening og høring, at Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads og forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted ikke vil have nogen væsentlig indvirkning på miljøet i forhold til de kriterier, som fremgår af lovens bilag 3 og i forhold til lovens brede miljøbegreb jf. § 10 i miljøvurderingsloven.

    Planforslagene skal således ikke miljøvurderes, og der skal således ikke udarbejdes en egentlig miljøvurderingsrapport.

    Vurderingen er især begrundet i, at

    • Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan påvirker ikke et Natura 2000-område
    • Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan omhandler et mindre område på lokalt plan
    • Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan udelukkende er mindre ændringer i det eksisterende gældende plangrundlag
    • Forslag til kommuneplantillæg og lokalplan ikke i væsentlig grad bliver påvirket af eller indvirker på omgivelserne og miljø, herunder
      • Fredskov
      • Skovbyggelinjen

    Afgørelsen med tilhørende screeningsskema fremgår af nedenstående dokumenter.

    Myndighedens screeningsafgørelse efter § 10 om, at der ikke vil blive gennemført en miljøvurdering af en plan eller et program, skal offentliggøres med begrundelse snarest muligt og før den endelige godkendelse eller vedtagelse af planen eller programmet. Offentliggørelsen skal indeholde oplysning om, hvorvidt afgørelsen kan påklages, og fristen herfor jf. § 33 i miljøvurderingsloven.

    Høring af berørte myndigheder og parter

    Albertslund Kommune skal have screeningen i høring hos berørte myndigheder jævnfør bekendtgørelsens § 32, stk. 3, nr. 1 før der træffes afgørelse efter § 10 og hos berørte parter jævnfør forvaltningsloven § 19 (LBK nr. 433 af 22/04/2014).

    Berørte myndigheder er blevet hørt i 14 dage fra fredag den 17. maj 2024 til og med fredag den 31. maj 2024.  Følgende myndigheder er blevet hørt:

    Der er ikke indkommet nogen høringssvar fra hverken berørte myndigheder eller borgere.

    Links til dokumenter

    Idéoplæg – Stationsforplads:

    Idéoplæg – Stationsforplads 

    Skitseforslag – Trafikanlæg:

    Skitseforslag – Trafikanlæg 

    Forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads:

    Forslag til Kommuneplantillæg 4 - Hersted Stationsforplads 

    Forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted:

    Forslag til Lokalplan 5.12 - Stationsforplads i Hersted 

    Screeningsafgørelse om ikke miljøvurderingspligt:

    SMV - Screeningsafgørelse af planerne for stationsforpladsen 

    Miljøstyrelsens afgørelse af 27. august 2021 om ophævelse af fredsskovspligt:

    Miljøstyrelsens afgørelse af 27. august 2021 om ophævelse af fredskovspligt 

    Klagevejledning

    I henhold til miljøvurderingslovens § 48, stk. 1, kan afgørelser efter miljøvurderingsloven påklages efter de klageregler, der er fastsat i den lovgivning, som planen er udarbejdet i henhold til. Planen er udarbejdet i henhold til planloven, og der kan derfor klages i henhold til reglerne i planloven.

    Efter planlovens § 58, stk. 1, nr. 3 (LBK nr. 223 af 01/03/2023), kan Planklagenævnet tage stilling til retlige spørgsmål i forbindelse med en kommunes afgørelse efter planloven. Det er et retligt spørgsmål, om der skulle have været udarbejdet en miljøvurdering af et planforslag. En klage efter planlovens § 58, stk. 1, nr. 3 har ikke opsættende virkning, jævnfør ”Lov om Planklagenævnet” § 7, stk. 1.

    Efter § 3 i lov om Planklagenævnet skal en klage være indgivet skriftligt (LOV nr. 1658 af 20/12/2016), og inden 4 uger efter at afgørelsen er meddelt jf. planlovens § 60 (LBK nr. 223 af 01/03/2023). Dog kan kommunalbestyrelsen jævnfør planlovens § 24, stk. 6 for forslag til lokalplaner af mindre betydning fastsætte en frist på mindst 2 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod planforslaget. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsen. Klagefristen udløber ved midnat på dagen for klagefristens udløb.

    Planklagenævnets praksis med hensyn til klagefrister er restriktiv, navnlig i sager hvor der er andre parter med modstående interesser. En klage, der er indgivet efter udløbet af klagefristen, vil normalt blive afvist, også selv om der er tale om en meget kort overskridelse.

    Klageportal

    Du klager via klageportalen for nævnene i Nævnenes Hus, som ligger på https://naevneneshus.dk/. Klagen sendes gennem klageportalen til Albertslund Kommune. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.

    Når du klager, skal du betale et gebyr på kr. 900,- for almindelige borgere og kr. 1.800,- for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder. Du betaler gebyret med betalingskort eller MobilePay i klageportalen. Vejledning om gebyrordningen kan findes på Planklagenævnets hjemmeside.

    Planklagenævnet afviser din klage, hvis du sender den uden om klageportalen, medmindre du forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet. Nævnet afgør herefter, om du kan fritages for at bruge klageportalen.

    Albertslund Kommunes afgørelse kan endvidere indbringes for domstolene inden 6 måneder fra afgørelsens offentliggørelse. 

    Klagefrist

    Klage over afgørelsen om ikke at foretage en miljøvurdering af forslag til Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads og forslag til Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted skal være modtaget senest:

    Tirsdag den 23. juli 2024

    Du kan læse mere om klagenævnets sagsbehandling på

    Planklagenævnets hjemmeside https://naevneneshus.dk.

     

    Kontaktoplysninger

    Plan, Byg & Miljø – Plan

    BY, KULTUR, MILJØ & BESKÆFTIGELSE

    +45 43 68 68 68

    E-mail: plan@albertslund.dk

     

    Byplanlægger for udarbejdelse af planforslaget:

    Lenette Vintersborg

    Mobil: +45 24 84 72 86

    E-mail: lenette.vintersborg@albertslund.dk