Ældreloven i Albertslund – en ny måde at tænke ældrepleje på
Den 1. juli 2025 trådte en ny ældrelov i kraft i Danmark. Loven skal sikre en mere sammenhængende, fleksibel og værdig ældrepleje – med borgeren i centrum. I Albertslund Kommune er vi allerede godt i gang med at forberede overgangen

Her på siden har vi samlet nyttig viden om den nye ældrelov generelt og hvad den kommer til at betyde i Albertslund Kommune.
Serviceniveauet i Albertslund Kommune er uændret. Det betyder, at du som borger fortsat har ret til den samme hjælp og støtte som før – men måden, hjælpen bliver tilrettelagt og leveret på, bliver mere fleksibel og sammenhængende.
Det er kun nye borgere, som visiteres efter ældreloven pr. 1. juli 2025. Hvis du allerede før den 1. juli modtog hjemmepleje, vil du blive kontaktet af din visitator, når det bliver din tur til at overgå til ældreloven. Du skal derfor ikke gøre noget selv.
Ældreloven bygger på tre grundlæggende værdier:
- Selvbestemmelse: Du skal have større indflydelse på din hverdag og den hjælp, du modtager.
- Tillid: Medarbejderne får mere ansvar og frihed til at tilpasse hjælpen til dine behov.
- Samarbejde: Der skal være et tættere samspil med dine pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfundet.
Ændringerne sker gradvist over de næste to år. Du vil blive informeret grundigt, inden der sker ændringer i din hjælp.
Fra 1. juli 2025 tilbyder Albertslund Kommune helhedspleje til alle nye borgere, der visiteres til hjælp. Borgere, der allerede modtager hjemmepleje, vil gradvist overgå til helhedspleje frem mod 1. juli 2027.
Helhedspleje betyder, at du får ét samlet forløb, som kan indeholde:
- Rehabilitering
- Personlig pleje
- Praktisk hjælp
- Genoptræning
Du vil blive visiteret til ét af fem forløb, afhængigt af dine behov:
1. Rehabiliteringsforløb
2. Let støtte
3. Moderat støtte
4. Omfattende støtte
5. Fuldstændig støtte
Hvert forløb fastsætter en ramme for, hvor meget og hvilken type hjælp du kan få. Inden for denne ramme kan hjælpen justeres fleksibelt – uden at der skal træffes en ny afgørelse hver gang dine behov ændrer sig lidt.
Læs Kommunalbestyrelsens beslutning om de fem helhedsplejeforløb
Faste, selvstyrende teams betyder, at du møder de samme medarbejdere i hverdagen. De arbejder i små, tværfaglige teams, som har ansvar for et fast antal borgere. Det skaber tryghed og kontinuitet – og giver medarbejderne bedre mulighed for at planlægge og koordinere hjælpen.
Borgernær visitation betyder, at dine behov og ønsker vægtes højt, og at hjælpen planlægges tættere på dig.
Det er medarbejdernes faglige vurdering, der afgør, hvordan hjælpen tilpasses – i tæt dialog med dig og dine pårørende.
Formålet med helhedspleje er at:
- Skabe sammenhæng og kontinuitet
- Skabe en mere fleksibel tilrettelæggelse af den hjælp, du modtager
- Understøtte din livsglæde og selvstændighed
Vi arbejder med en forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende tilgang, så du kan bevare dine funktioner længst muligt og leve et så selvstændigt liv som muligt.
- Hvordan vil jeg mærke ændringerne?
Ændringerne sker gradvist. Du vil blive kontaktet i god tid, inden der sker ændringer i din hjælp. - Skal jeg gøre noget?
Nej. Visitationen sørger for alt det praktiske og kontakter dig, når det bliver aktuelt. - Kan jeg stadig vælge privat hjælp?
Ja. Du kan fortsat vælge mellem kommunale og private leverandører. Det nye er, at én leverandør skal kunne levere hele dit plejeforløb. - Gælder det også for plejehjemsbeboere?
Ja. Ældreloven gælder alle ældre borgere, der er visiteret til hjælp – men ændringerne vil især kunne mærkes for hjemmeboende borgere.

Følg med i Kommunalbestyrelsens arbejde
Følg med i det lokale demokrati. Læs om medlemmerne af Kommunalbestyrelsen, læs dagsordener, referater, politikker m.m.
Albertslund - den bæredygtige by for børnene, det grønne og fællesskaber
Læs Albertslund Kommunes vision "Den bæredygtige by for børnene, det grønne og fællesskaber". Med tre verdensmål i centrum sætter den retning for Albertslund