Gå til hovedindhold

Budgetaftale for 2025 på plads i Albertslund Kommune

Seks ud af kommunalbestyrelsens otte partier blev mandag den 23. september enige om en budgetaftale for 2025 i Albertslund Kommune. Overskriften for budgetaftalen er ”Et Albertslund i balance”, og bag aftalen står Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Albertslund-Listen, Dansk Folkeparti og Venstre  

Albertslund Rådhus med rådhussøen og træer i forgrunden.

Indhold

    Med budgetaftalen har parterne fokus på et Albertslund i balance – også når der de kommende år kommer flere borgere til. Balancen skal bl.a. sikres med en økonomisk plan for kapacitetsudbygningen af kommunens velfærdsinstitutioner, samt en klar og prioriteret indsats i forhold til at styrke almenområdet for børnene fra 0-16 år.

    Til at styrke børneområdet investeres således tæt på 85 mio. kr. i budgetperioden. Også på anlægssiden investeres i skoleområdet med en aftale om, at der de næste mange år afsættes 30 mio. kr. til renovering og vedligehold af de eksisterende bygninger – også i et klimaperspektiv. Samlet set bliver det tæt på 270 mio. kr. I forhold til det længere perspektiv indeholder aftalen også planer om, at Sydskolen igen skal fungere som folkeskole fra 2031 og en ny skole i Hersted skal se dagens lys i 2036. Til at bygge den nye skole i Hersted afsættes der fra 2028 mindst 30 mio. kr. årligt. Det skal sikre balance i byen og kapacitet til de mange borgere, som vil komme til kommunen de næste ti år, og som vil gøre Albertslund mere robust og bæredygtig i fremtiden; økonomisk, miljømæssigt og socialt.   

    Budgetparterne er også enige om en styrket indsats for tilgængeligheden i byen, bl.a. med mere såkaldte ældrevenlige busstoppesteder. Der er afsat 1 mio. i budgettet for 2025 til at realisere konkrete projekter.

    Stærke fællesskaber har altid været vigtigt i Albertslund – for borgere i alle aldre. Det er det stadig, og derfor er budgetparterne optaget af at styrke grundlaget for fællesskaberne, bl.a. med et efterårsarrangement for byens borgere over 65 år og i børnehøjde ved at ansætte en idræts- og fritidskoordinator, som skal arbejde for at få flere børn med i foreningslivet.  

    Læs budgetaftalen for 2025

    Læs budgetaftale, bilag m.m. på vores side om Budget 2025, albertslund.dk/budget2025

    Det siger budgetparterne om budgetaftalen
    De seks partier bag budgetaftalen for 2025 sætter her ord på, hvad de lægger særligt vægt på i aftalen.

    Socialdemokratiet
    Borgmester Steen Christiansen (A) sætter på vegne af Socialdemokratiet disse ord på den budgetaftale for 2025, som altså seks af kommunalbestyrelsens otte partier står bag:

    ”Det er en historisk budgetaftale, som viser vejen til et Albertslund i balance de kommende år. Jeg vil gerne kvittere partierne for gode forhandlinger og i særdeleshed takke forligspartierne for en god og ansvarlig budgetaftale.

    Vi afsætter 269 mio.kr til renovering af vores eksisterende skoler over de kommende år. Ligesom vi fortsætter med at renovere eksisterende dagtilbud. Begge dele er vigtige for børns og unges fremtid.

    For første gang siden 1980’erne skal vi i gang med at udvide antallet af folkeskoler. Fra 2031 åbner en ny 3-sporet skoler, og vi træffer beslutning om at bygge skole med fire spor i Hersted, hvor de to første spor skal stå klar i 2036. 

    Det har været vigtigt for Socialdemokratiet at skabe en holdbar økonomi under investeringerne i byens velfærd. Det er lykkedes både på kort og langt sigt, hvor vi fra 2028 sparer 30 mio. kr. op til den nye skole.

    Der er ingen velfærdsbesparelser i budgetaftalen. Tværtimod er der sat 39 mio. kr. af til at styrke almenområdet i vores skoler de næste fire år. Her bruger vi både nye og gamle penge. Samtidig sætter vi 11 mio. kr. af om året til indsatsen for børn med særlige behov. Svarende til det behov, vi har kendt de senere år. 

    Vi siger farvel og tak til skærme i indskolingen og afsætter en pulje til biblioteket, som skal bruges til et samarbejde med dagtilbud og skoler om at fremme børns glæde ved bøger. Vikingelandsbyens budget løftes med 150.000 kr. til understøttelse af håndværk og praktiske fag sammen med skolerne.  

    På trafikområdet har vi fundet penge til at etablere cykelsti fra Herstedøstervej til Roholmsvej.

    På det sociale område fortsætter vi hjemtagelsesstrategien ved at etablere seks husvildeboliger. Det er vigtigt for borgerens hverdag og en langt mere fornuftig anvendelse af borgernes penge.”

    Det Konservative Folkeparti
    Lars Gravgaard Hansen (C) siger på vegne af Det Konservative Folkeparti:

    ”Det Konservative Folkeparti er igen med i budgetaftalen og vil sende en tak til alle partierne i forhandlingerne, både dem er der er med og dem der valgte at forlade forhandlingerne. Aftalen er historisk.

    Med denne aftale er der lagt en ramme for den fremtidige økonomi, en aftale som rækker langt ud i fremtiden, længere end vi er vant til og har set før. Aftalen skaber rum for at vi igen kan investere i renovering af byen og få ryddet op i tidligere udeståender. Her kan nævnes af svømmehallen ved Herstedvesterskole rives ned og at der igangsættes en proces for, hvad området skal bruges til, der kommer fokus på Roholmsparken via borgerinvolvering i forbindelse med parkens fremtid.

    Partnerne afsætter et stort beløb til almen og folkeskoleområdet så flere kan blive inkluderet og samtidig er der afsat mange penge til kompetenceløft af medarbejdere og ledere indenfor området. Alt i alt en god og ansvarlig aftale som sikre at Albertslund kan finansiere de store investeringer der kommer i takt med at byen vokser.”

    Det Radikale Venstre
    Om budgetaftalen siger Hediye Temiz (B) fra Det Radikale Venstre:

    ”For Radikale Venstre har det været afgørende, at vi med budget 2025 får truffet nogle vigtige økonomiske beslutninger, der kan danne grobund for den kommende byudvikling. Vi glæder os til det videre arbejde med åbningen af Sydskolen som folkeskole, og at vi nu får en endegyldig beslutning om en ny skole i Hersted. Men for Radikale Venstre har det også været afgørende, at vi samtidig sørger for at kommunens økonomi hænger sammen med det ønske om byudvikling, og dette ikke sker på bekostning af de borgere, vi har i byen - hvilket vi med budget 2025 netop sørger for. 

    Vi gik til forhandlingerne med den hensigt, at vi gerne ville undgå at spare på børne- og ungeområdet samt på kultur- og fritidsområdet. Vi er derfor glade for at der med budget 2025 samlet set afsættes mere end 40 mio. kr. til det samlede børneområde. Det er på tide, at vi prioriterer den næste generation, og vi styrker de gode børne- og ungefællesskaber vi har i byen, for at løfte udviklingen af Albertslunds børn og unge. 

    Afslutningsvist er vi særligt tilfredse med, at vi nu prioriterer at ansætte en idrætskoordinater og forsætte det gode samarbejde med DGI, således vi kan styrke børn- og unges idrætsdeltagelse, at vi vil undersøge muligheden for enten selvbetjeningssystem eller udvidet åbningstid i vores kommunale fitness, for at styrke borgernes fysiske sundhed, at vi prioritere 100.000 kr. i en pulje for at vi kan indgå strategiske samarbejdsaftaler med foreninger og civilsamfundsorganisationer, samt at der prioriteres midler til en fritidsjobskoordinater.”

    Dansk Folkeparti
    Tina B. Nielsen (O) udtaler således om budgetaftalen på vegne af Dansk Folkeparti:

    ”Albertslund skal være trygt og godt for alle. Ambitionerne var store rundt omkring bordet, men ikke når det kom til den økonomiske del. Hos Dansk Folkeparti finder vi at opsparing er vigtigt, hvis vi skal gøre noget ved de hullede veje og stier, hvor man nærmest færdes med livet som indsats. Det er en forhindring for mange ældre og handicappede i hverdagen.  

    Mange steder vil forskønnelsen og vedligeholdelse gøre hele området mere trygt. Vridsløsevej et godt sted at starte. Vi er bekymret for tung trafik på Sletbrovej og i nærheden af børn/unge på vej til klub. 

    Ældreområdet må ikke være en besparelse. Synlighed, forståelse, anerkendelse og tilgængelighed i kommunen, skal være for alle borgere, også selvom man ikke er tilkoblet internet og benytter rollator. Borgerservice på biblioteket er vigtig og rådgiver mange borgere.

    Man kan være for eller imod byudvikling, men vi kan ikke stoppe processen op, og en ny folkeskole og daginstitution bliver med tiden en realitet, og inden vi når dertil har vi nogle eksisterende folkeskoler og daginstitutioner, som råber på renovering og bedre indeklima.”

    Venstre
    På vegne af Venstre siger Claus Rasmussen (V):

    ”I Venstre er vi tilfredse med årets budgetaftale, som indeholder flere afgørende tiltag, der styrker vores lokalsamfund. Aftalen rummer en lang række initiativer, som vi i Venstre har arbejdet for i mange år. Den løfter både den nære service markant og er samtidig meget ansvarlig.

    Aftalen prioriterer vigtige områder som skoler og dagtilbud, hvor vi ser både en faglig styrkelse og en nødvendig vedligeholdelse af de fysiske rammer. En af de mest betydningsfulde beslutninger i budgettet er udvidelsen af kapaciteten på skoleområdet over de næste 10 år. Det sikrer, at vores skoler kan følge med den demografiske udvikling, og at alle børn får de bedste muligheder for en tryg og lærerig skolegang.

    På trafikområdet er der også store forbedringer på vej. Blandt andet etableres der en cykelsti på Stensmosevej, og der anlægges et nyt fortov fra Roholmsvej til Troldenøddegården. Samtidig bliver parkeringspladsen ved Føtex asfalteret, og vinterberedskabet bliver skærpet, så vi er bedre rustet til de kommende kolde måneder.

    Omstillingen af vejbelysningen til LED opprioriteres, hvilket vil medføre et væsentligt lavere energiforbrug og dermed forbedres både den kommunale økonomi og CO2-regnskabet.

    Derudover fastholdes der et stærkt fokus på fysisk tilgængelighed for vores ældre og handicappede, så alle borgere kan færdes sikkert og nemt i vores byrum.

    Samlet set afspejler budgetaftalen Venstres fokus på både at løfte kernevelfærden og at sikre en ansvarlig økonomisk kurs, som skaber rammerne for en bæredygtig udvikling i fremtiden. Så alt i alt en rigtig god aftale.”

    Albertslund-Listen
    Mikkel Skovby (L) fra Albertslund-Listen siger:

    ”Albertslund-Listen har en ambition om hvert år at være en aktiv del af det kommende budget, og hvor vores aftryk kan ses. I år har vi været med til at sikre børneområdet. Vi er utrolig glade for at få annulleret forslagene om sampasning i dagtilbud og SFO, samt sommerferielukket i klubberne. Vi har sikret kommunens ambition om, at vi i Albertslund fortsat har som mål at 100% af vores personale i SFO skal være uddannede pædagoger, samt at unge i fritidsjob ikke må være som erstatning for pædagoger. Med denne aftale slår vi også en ring om SFO´ernes økonomi, så midler bevilliget til SFO´erne skal anvendes til aktiviteter på området.

    Bedre arbejdsmiljø for de ansatte på børne- og ældreområdet skal sikres gennem to temamøder med TR´ere, MED-udvalg, ledere og politikere. Vi styrker med aftalen almenområdet i folkeskolen og tilfører 39,8 mio.kr. i budgetperioden. Vi sætter yderligere 44 mio.kr. af i budgetperioden til børn og unge med særlige behov i skolen. Vi har med aftalen også opmærksomhed på børn og unges retssikkerhed, når de er anbragt uden for hjemmet. Skilsmisse- og sorggrupperne er med aftalen sikret permanent på skolerne, efter vellykket prøveperiode.

    Cykelstierne i Albertslund får med denne aftale en gennemgribende analyse og renoveringsplan i 2025, som skal realiseres og startes op ved budget 26.

    Idrætslivet er fortsat sikret deres medlemstilskud og økonomi, samtidig med at vi har sat 600.000 kr. af til arbejdet med flere børn som medlemmer i foreningerne.

    Tak til aftalepartierne for et godt samarbejde. Tak til borgmesteren for at skabe et politisk rum i forhandlingerne, hvor vi føler os hørt.”

    ______

    Det er muligt at finde budgetaftale inkl. bilag mv. for budget 2025 på www.albertslund.dk/budget2025