Endelig vedtagelse af Lokalplan 5.12 Stationsforplads i Hersted, samt Kommuneplantillæg 4 - Hersted Stationsforplads
Kommunalbestyrelsen har den 12 september 2024 endeligt vedtaget Lokalplan 5.12 Stationsforplads i Hersted med tilhørende kommuneplantillæg 4 – Stationsforpladsen.
Lokalplan 5.12 Stationsforplads i Hersted har til hensigt at muliggøre anlæg af stationsforpladsen. Stationsforpladsen vil blive anlagt i forbindelse med letbanestoppet Glostrup Nord - Hersted. Stationsforpladsen bliver det nye ankomstområde for alle, der ankommer til Hersted med letbanen. På stationsforpladsen mødes bus, fodgængere og cyklister fra flere retninger, og pladsen kan indrettes med busvendeplads, busstoppested, cykelparkering samt afsætningspladser for personbiler og taxa. Stationspladsen kan desuden indrettes med beplantning og byrumsinventar.
Kommuneplantillæg 4 – Hersted Stationsforplads
I maj 2021 besluttede Kommunalbestyrelsen at indgå aftale med Glostrup Kommune om at flytte kommunegrænsen, så stationsforpladsen bliver indgang til byomdannelsesområdet Hersted. Siden 1. januar 2023 ligger arealet til stationsforpladsen derfor i Albertslund Kommune. Med dette kommuneplantillæg indlemmes arealet i Albertslund Kommunes Kommuneplan 2022-2034, så gældende kommuneplan afspejler hele kommunen. Kommuneplantillægget muliggør en generel anvendelse til teknisk anlæg og specifik anvendelse til trafikanlæg.
Miljøvurdering
Planforslagene er omfattet af "lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)", da planen fastlægger rammerne inden for fysisk planlægning og arealanvendelse. Planen er desuden omfattet af bilag 2, punkt 10, b): ”Anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg”. Loven indebærer, at offentlige myndigheder skal foretage en miljøvurdering af planer og programmer, der kan få en væsentlig indvirkning på miljøet. Der er for en række planer og programmer obligatorisk pligt til at foretage en miljøvurdering, mens der for andre planer og programmer først skal foretages en screening for at finde ud af, om planen eller projektet kan have en væsentlig indvirkning på miljøet, og derfor skal miljøvurderes.
Albertslund Kommune har i henhold til Miljøvurderingsloven § 8, stk. 2 gennemført en miljøscreening:
”Stk. 2. Myndigheden skal gennemføre en vurdering af, om planer og programmer kan få væsentlig indvirkning på miljøet, når disse:
1) er omfattet af stk. 1, nr. 1, og kun fastlægger anvendelsen af mindre områder på lokalt plan eller angiver mindre ændringer i sådanne planer eller programmer eller
2) i øvrigt fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser og kan forventes at få væsentlig indvirkning på miljøet”.
Albertslund Kommune vurderer på baggrund af denne screening og høring af berørte myndigheder, at Kommuneplantillæg – Stationsforplads Glostrup Nord – Hersted og Lokalplan 5.12 – Stationsforplads i Hersted ikke vil have nogen væsentlig indvirkning på miljøet i forhold til de relevante kriterier, som fremgår af lovens bilag 3, og resultatet af høringerne jf. § 10 i miljøvurderingsloven.
Kommuneplantillæg og lokalplan skal således ikke miljøvurderes, og der skal således ikke udarbejdes en egentlig miljøvurderingsrapport.
Behandling af høringssvar m.m
Planerne blev sendt i 9 ugers høring. Høringen blev offentliggjort den 25. juni 2024 og blev den 15. juli forlænget til 9. september pga. en teknisk fejl på Plandatas hjemmeside.
Forvaltningen har modtaget i alt 4 høringssvar, heraf fra 1 borger, 2 virksomheder og 1 interesseorganisation. Der er desuden kommet forslag til en teknisk rettelse fra Glostrup Kommune. Alle høringssvarene er vedlagt i deres fulde længde som bilag.
Lokalplanens retsvirkninger
I medfør af planlovens § 18 må der ikke retligt eller faktisk etableres forhold i strid med lokalplanens bestemmelser, medmindre dispensation meddeles efter reglerne i planlovens § 19.
Ejendomme, der er omfattet af planen, må derfor ikke bebygges eller skifte anvendelse i strid med lokalplanens bestemmelser. Eksisterende lovlig bebyggelse kan blive liggende og anvendes som hidtil. Lokalplanens bestemmelser vil kun gælde, hvis ejeren ønsker at gennemføre ændringer på ejendommen.
Retsgrundlag
Lokalplanen og tillæg til kommuneplanen er udarbejdet på baggrund af Planloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 572 af 29. maj 2024. Miljøvurdering er udarbejdet på baggrund af Miljøvurderingsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023 og Miljøvurderingsbekendtgørelsen, jf. Bekendtgørelse nr. 806 af 14. juni 2023.
Klagevejledning
Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet ifølge planlovens § 58, nr. 3.
Klagefrist
Klagen skal indgives inden 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt. Hvis afgørelsen offentliggøres, regnes klagefristen dog altid fra offentliggørelsesdatoen. Udløber fristen på en lørdag eller helligdag, forlænges klagefristen til den følgende hverdag.
Sådan klager man
Man klager via klageportalen, som man finder via Nævnenes Hus.
Man logger på klageportalen med MitID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Albertslund Kommune via klageportalen.
Når man klager, skal man betale et klagegebyr. Gebyret er på 900 kr. for privatpersoner og 1.800 kr. for virksomheder, organisationer og offentlige myndigheder.
I klageportalen sendes klagen automatisk først til Albertslund Kommune. Hvis kommunen fastholder afgørelsen, sendes klagen videre til behandling i nævnet. Man får besked om videresendelsen.
Planklagenævnet afviser klagen, hvis man sender den uden om klageportalen, medmindre man forinden er blevet fritaget for brug af klageportalen. Hvis man ønsker at blive fritaget for at bruge klageportalen, skal man sende en begrundet anmodning til Planklagenævnet, som afgør, om man kan fritages for at bruge klageportalen.