Gå til hovedindhold

Nyttig viden om de giftige men nyttige planter i naturen

I Danmark har vi mange giftige planter, nogle giftigere end andre. Nogle af dem har kraftige, smukke farver og andre har kun lidt til ingen farve. Derfor kan man ikke bruge plantens farve som kendetegn for, om den er giftig eller ej. Når man har med vilde planter at gøre, er det altid fornuftigt at se men ikke røre, hvis ikke man kender planten. Her kan du læse om nogle af de mest almindelige at støde på i Albertslund

Indhold

    På din tur rundt i Albertslund kan du ofte, især i vejkanterne, se skærmplanten, vild pastinak. Den stortrives, hvor der er næringsrigt. Planten danner gulgrønne blomsterskærme på størrelse med små til mellemstore tallerkener, som rigtigt mange bestøvende insekter besøger. Alt fra biller, svirrefluer, hvepse og vilde bier bruger dens nektar og pollen til dem selv og deres larver. Det er ikke farligt for mennesker at røre ved planten, men det anbefales alligevel helt at lade den være. Vild pastinaks plantesaft kan nemlig give et slemt udslæt, hvis huden, efter kontakt med saften, efterfølgende udsættes for sollys. Derfor er det en rigtigt dårlig idé at hive planten op eller at klippe/skære den over uden brug af handsker.

    Vild pastinak er i længere tid blevet anset som en invasiv pante. Nyere forskning er begyndt at stille sig spørgende overfor dette, da vise arkæologiske fund understøtter, at planten oprindeligt er hjemmehørende i Danmark. Albertslund kommune har ligesom andre kommuner valgt ikke at bekæmpe vild pastinak. Det skyldes dels plantens nytte for naturen, dens meget begrænsede risiko for mennesker og omkostningerne ved at skulle bekæmpe planten. Det er ikke lovpligtigt at bekæmpe vild pastinak, som det er tilfældet med kæmpebjørneklo.

    Engbrandbæger
    En anden giftig men nyttig plante, man ofte støder på i naturen, er kurvblomsten, engbrandbæger. Engbrandbæger har mange, små, gule blomster og er velbesøgt af rigtigt mange bestøvere, fx vilde bier, sommerfugle og biller. Især én sommerfugl er faktisk helt afhængig af planten, nemlig den smukke sommerfugl med det lidt dramatiske navn, blodplet. Navnet kommer af, at sommerfuglen er kulsort med en rød plet på hver vinge. Blodplet skal nemlig bruge engbrandbæger til sine gulsorte larver, da det er det eneste, de spiser. Selvom engbrandbæger er hjemmehørende i Danmark, og meget nyttig som fødekilde for en lang række insekter, er der en del, der fjerner dem fra deres arealer, da de er ret giftige at spise for især heste. Som friske planter undgår langt de fleste dyr dem dog oftest, da de smager grimt. Derfor udgør de sjældent et reelt problem, med mindre de ender i foderet til husdyr. Som visne smager planten nemlig ikke rigtigt af noget og derfor har dyrene ikke mulighed for at undgå den, hvis den ender i foderet. I en naturfold, hvor heste og kvæg græsser frit for at lave naturpleje, vil de som regel undgå planten både som frisk og vissen, hvis ellers der er rigelig, anden føde. Heller ikke engbrandbæger bekæmper vi i kommunen.