Gå til hovedindhold

Ny AU-rapport om børn og unges madvaner: Forbud og kontrol virker mod hensigten

Det kan virke stik imod intentionen at presse børn til at spise flere grøntsager eller færre søde sager – mens gode rollemodeller og bevidsthed om, hvad børnene spiser, fremmer sunde vaner. Det viser en ny rapport, som forskere fra Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Albertslund Kommune er med i Fødevarestyrelsens projekt Sød Balance, der handler om at hjælpe børn til balance i deres indtag af søde sager

Indhold

    Vores tilgang er, at vi bedst fremmer sunde madvaner ved en fælles indsats uden løftede pegefingre, siger enhedschef Kirstine Hartvig Mahler.

    Mens det måske umiddelbart kan virke at forsøge at presse børn til f.eks. at spise broccoli eller lave forbud mod fredagsslik, ser det ikke ud til, at det giver mere sunde spisevaner på den lange bane. Det er en af pointerne i rapporten ’Forældreperspektiver på børn og unges madvaner’, som forskere fra Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen.

    Undersøgelsen indikerer, at forbud og kontrol – stik mod hensigten – ser ud til at kunne øge forbruget af snacks og søde sager. Derudover rapporterer de adspurgte forældre, at såkaldte belønningsstrategier, som at give børnene slik for at have spist op, opleves som ineffektive og problematiske.

    Omvendt oplever de forældre, der fremstår som gode rollemodeller gennem deres handlinger og øger tilgængeligheden af f.eks. frugt og grønt, generelt større succes med at skabe sunde spisevaner i familien. Oplevelsen hos forældrene er også, at samtaler om

     sunde madvaner i familien og involvering af børn i madlavningen ofte fungerer godt.
    - Vi ved, at det er svært at ændre vaner, og at der er brug for at støtte børn i at få sunde madvaner, både når de er hjemme og andre steder, hvor børn kommer i løbet af en dag. Derfor er vores tilgang, at vi bedst fremmer sunde madvaner ved en fælles indsats uden løftede pegefingre, siger enhedschef hos Fødevarestyrelsen, Kirstine Hartvig Mahler.

    Sammen om sunde vaner
    Resultaterne fra AU-rapporten understøtter Fødevarestyrelsens igangværende projekt ’Sød Balance – sammen om sunde vaner’, der blandt andet gennem samtaler i sundhedsplejen og tandplejen hjælper forældre og børn med inspiration og konkrete værktøjer til at skabe sundere spisevaner.

    Anledningen for projektet er, at snacks og søde sager i dag fylder så stor en del af danske børns kost, at det kan gå ud over deres sundhed. 9 ud af 10 danske børn spiser og drikker flere snacks og søde sager, end der er plads til, hvis man skal følge De officielle Kostråd.

    - Det er ikke yngre børns ansvar at styre, om de spiser for meget slik eller for lidt frugt og grønt. Men efterhånden som børn bliver ældre, skal de i højere grad klædes på til at stå på egne ben. Vi tror på, at spisevanerne udvikles både i familien og i den kultur, børnene møder i skolen, i fritidslivet og mange andre steder, siger enhedschef Kirstine Hartvig Mahler og tilføjer:

    - Det er også interessant, at de forældre med små børn, der medvirker i undersøgelsen, ofte ser en positiv effekt ved at være optaget af barnets forbrug af søde sager, uden at det indebærer strenge regler og forbud.
    Mens projektet ’Sød Balance’ bliver udrullet i samarbejde med en række kommuner rundt i landet, kører der i øjeblikket en landsdækkende kampagne på sociale medier med fokus på at skabe bevidsthed om familiernes søde vaner. Projektet gennemføres i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og er støttet af Nordea-fonden.

    Læs rapporten ’Forældreperspektiver på børn og unges madvaner’

    Læs mere om projektet ’Sød Balance’

    Se materialer og anbefalinger fra ’Sød Balance’

    Fakta
    I Danmark er vi verdensmestre i at købe slik, og vi ligger på andenpladsen i køb af saftevand. Vi køber i gennemsnit 12 kilo slik og chokolade pr. dansker om året. Derudover køber vi pr. person i gennemsnit, hvad der svarer til 37 liter saftevand om året ud over 87 liter sodavand.