Gå til hovedindhold

Albertslund skruer ned for varmen

Temperaturerne i de kommunale bygninger som f.eks. vuggestuer, børnehaver, skoler og rådhus reduceres pga. energikrisen til henholdsvis 22, 21, 20 og 19 grader

Termostat fra radiator

Indhold

    Som en del af den statslige energispareplan begrænses indendørstemperaturen i offentlige bygninger i perioden fra oktober 2022 til april 2023.

    I Albertslund betyder det, at den maksimale temperatur er som følger i vores institutioner:

    • Vuggestuer: 22 ⁰C

    • Børnehaver: 21 ⁰C

    • Skoler, klubber mv.: 20 ⁰C

    • Bygninger med administration, f.eks. Albertslund rådhus: 19 ⁰C

    Det betyder, at der i løbet af efteråret og vinteren bliver koldere i institutionerne end normalt. Derfor skal forældre huske at have øje for at få sendt deres børn afsted i varmt tøj - og give dem ekstra varmt tøj med. Og medarbejdere skal på lige fod huske at tage varmere tøj på, når de skal på arbejde - og mon ikke nye initiativer, som kan varme op under børn og medarbejdere mfl., ser dagens lys som følge af situationen, hvor vi er udfordret på energiforsyningen.

    For kommunale institutioner, som ikke indgår i punktopstillingen ovenfor, er der ikke sat en maksimal grænse for indendørstemperaturer. Men de opfordres naturligvis stadigvæk til at reducere energiforbruget, så også de bidrager til, at vi kommer ordentligt igennem krisen.

    Energispareplan vedtaget 
    I Albertslund Kommune har vi i Kommunalbestyrelsen desuden i går den 11. oktober vedtaget en energispareplan, som indeholder konkrete tiltag så som at spare på energien i de kommunale bygninger, inkl. svømmehaller, reducere lysforbruget fra kl. 22 til 05 i bybilledet osv.

    Omkring belysningen oplyste Albertslund Forsyning den 17. oktober følgende:

    "Som følge af den aktuelle energikrise, har Kommunalbestyrelsen vedtaget at reducere udebelysningen på veje og stier. Derfor slukkes hver anden gadelampe i Røde Vejrmølle Parken pr. d. 17-10-2022. Dette bliver gjort under hensyntagen til trafiksikkerhed og tryghed generelt. Der hvor gadebelysningen er moderniseret med LED og lysstyring, dæmpes belysningen til 10 % i tidsrummet 22-05.
    Dette tiltag implanteres i RVP i uge 42. Af tekniske årsager er vi nødt til at slukke hver anden skiftevis, dvs. første dag er den ene halvdel tændt, næste dag den anden halvdel, osv. Der er simpelthen risiko for at lamper som ikke har været tændt over en lang periode ikke kan tændes igen.
    Er der bemærkninger eller spørgsmål til dette bedes de sendes til:
    forsyning@albertslund.dk"

    Læs mere om, hvad energispareplanen indeholder i referatet (punkt 13) fra mødet med beslutningen – læs beslutningen med energispareplanen.

    Gode energiråd er velkommen
    Som et led i bestræbelserne på at komme bedst muligt igennem energikrisen oprettes mailadressen godenergi@albertslund.dk, hvor det er muligt at sende gode råd og eksempler, som kan inspirere andre til at spare på energien. De råd og eksempler, der kommer ind, vil vi sørge for at synliggøre.  

    Samme mail-adresse kan bruges, hvis man undrer sig over noget i bybilledet, som virker uhensigtsmæssigt, når vi nu har brug for at reducere energiforbruget. Så vil relevante medarbejdere fra Albertslund Kommune se på det med energirigtige briller.   

    De små ting har også betydning 
    Vi skal nemlig alle huske at tænke over vores adfærd, så vi bidrager til at energien slår til. Her er en række gode råd i den forbindelse:

    1. Skru ned for varmen – hold døren lukket mellem rum med forskellig temperatur.
    2. Spar på strømmen – gør det til en vane at slukke for lys, skærme, computer og andet elektronik, når du forlader et rum. Brug strømmen, når den er billigst.
    3. Skift til LED-belysning – undersøg muligheder for at skifte til LED-belysning. Det giver mere effektivt lys og sparer udgifter på elregningen.
    4. Brug mindre varmt vand – brug mindst muligt varmt vand, når du vasker hænder eller vasker op. Når du starter opvaskemaskinen, så sørg for, at temperaturen ikke overskrider 50 grader. Tag kortere (og mindre varme) bade.
    5. Tænk din transport grønnere - tag cyklen eller kollektiv transport i stedet for at køre i bil.

    Få flere råd og informationer fra Energistyrelsen på sparenergi.dk