Gå til hovedindhold

Cykling uden alder

Læs om initiativet Cykling uden alder

Indhold

  Info til piloter.

  Formål med turen

  Husk, at vores slogan er "alle har ret til vind i håret". Du er med til at give en ældre medborger en god og anderledes oplevelse og en afveksling fra hverdagen. Samtidigt får du måske mulighed for at høre gode historier om borgerens liv og oplevelser vedr. det landskab I kører igennem. Du bidrager til både de ældres og din livskvalitet, når de berigende samtaler og fælles oplevelser opstår.

  Husk dit ID-kort

  Når du godkendes som pilot, får du også et ID-kort, - dette skal medbringe, så der ikke opstår misforståelser.

  Tal med din(e) passager(er)

  Fortæl lidt om dig selv og din baggrund for at køre med ældre. Spørg passageren, hvor han/hun kunne tænke sig at køre hen – til skoven eller byen - hvor længe skal turen vare, mv., så I sammen kan planlægge turen. Sædvanligvis vil en tur på en halv time til 3 kvarter være fint, særligt i den kolde del af året. 

  Hjælp til info om passageren

  Planlæg turen med personalet, herunder passagerens toiletbehov og evner til at gå (kørestolsbruger, behov for lift, rollatorbruger), evt. helbredstilstand, herunder medicinbehov. Er der behov for rollator, kan den evt. medbringes (sammenslået), ellers må passageren forblive siddende under hele kørslen. 
  Få gerne et kontakt-telefonnummer, som kan bruges, hvis der bliver behov for det.

  Hvordan kommer passageren til og fra cyklen

  På plejecentrene afgør personalet, om de skal hjælpe, eller om vi selv kan bringe beboeren til og fra cyklen.

  Hjemmeboende passagerer forventes selv at kunne gå til og fra cyklen, men vi skal selvfølgeligt forsøge at komme så tæt på gadedøren som muligt. 

  Facebook

  Hvis du evt. tager billeder undervejs, er du velkommen til at lægge dem, og en lille historie om turen, på Facebooksiden "Historier fra Cykling Uden Alder".
  Husk blot altid at få tilladelse fra din passager.

  Er du pilot? Så finder du alt det tekniske om rickshawen her.

  Håndtering af rickshawen

  Batteriet

  Nøgleringen har en nøgle til cykellåsen og en anden til batteriet. Batteri nøglehullet har 3 positioner: Venstre: Batteriet ulåst og strømløst - midten: Batteriet låst og strømløst - højre: Batteriet låst og tilsluttet, rød baglampe lyser. Når du forlader cyklen vælg midt-position. Når du vil køre vælg højre-position. Det kan ske, at forbindelsen svigter under rystelser, vælg venstre-position og træk og skub batteriet tilbage i dets holder.

  På venstre side af styret sidder et display. Her trykker du på den midterste knap til højre, for at få det hele i gang. Displayet viser fart og batteri-status. Batteriet klarer en cykeltur på ca. 30 km.

  Når du drejer på gashåndtag til venstre, vil cyklen køre fremad med motor, så vær forsigtig.

  Gear

  Der er 2 gearhåndtag, et, der justerer opad (bagerste) og et, der justerer nedad (forreste).

  Bremser

  På styret er der 2 bremsehåndtag, det til højre bremser baghjulet og det til venstre bremser forhjulene. Brug det højre først og derefter det venstre.
  Der er en bremseknap på venstre bremsehåndtag, som kan aktiveres når cyklen skal parkeres. Husk at slippe den igen, inden du kører videre.

  Dæktryk

  Til cyklerne anbefales et dæktryk på 3,0 - 5,0 BAR / 45 - 70 PSI

  Saddel og kropstilling

  Sadlen kan justeres op og ned. Prøv at holde kroppen lodret under kørsel. Når du drejer, så gør det alene med hænderne og med ret ryg og med nedsat fart.

  Indstigning af passagerer

  Neden for sædet er der en fodstøtte. Udløs denne med knapperne i begge sider, så falder fodstøtten ned, og passageren kan komme tæt på sædet, og sætte sig uden at cyklen tipper. Sædet har plads til 2, ikke for store passagerer. Max. belastning er 150 kg. Brug sikkerhedsbæltet, også til 2 passagerer. Skub fodstøtten op igen før kørsel.
  Under sædet ligger et rødt vind-og vandtæt betræk. Det fæstes med dets lomme-ende i fodstøtten og 1 ring i hver side. Der er et tæppe i bagagerummet bagved sædet, som også kan benyttes i koldt vejr.

  Det er frivilligt at benytte cykelhjelm, både for dig selv og dine passagerer. Der ligger 2 under sædet.

  Den røde kaleche

  Kalechen kan bringes i 2 stillinger: En høj stilling udslået til vådt vejr, med mulighed for at slås sammen efter regn og en lav sammenslået stilling til tørt vejr. På venstre og højre yderside af sædet er der holdere til fastholdelse af kaleche-stængerne.

  Se diverse instruktionsvideoer hos Cykling uden alder.

  Her beskrives relevante emner for piloter.

  Tilmeld dig som pilot og læs om Cykling Uden Alder her

  Vil du have vind i håret? Så tryk på +.

  Alle har ret til vind i håret

  I Danmark cykler vi rigtig meget - fra vi er helt små til vi ikke kan cykle længere.

  Cykling uden alder henvender sig til dig som har lyst til en oplevelse i det fri, men som ikke længere selv kan cykle. Du skal selv kunne sætte dig til rette i cykeltaxien - er du i tvivl om du selv kan sætte dig i cyklen, så kontakt os på nedenstående telefonnummer eller mail. Du kan læse meget mere om "Cykling uden alder" på foreningens hjemmeside herunder.

  Hjemmeside

  Cykeltaxier og frivillige cykelchauffører

  I Albertslund har vi fire cykeltaxier og flere cykelchauffører, - herefter benævnt rickshaw og pilot - som alle står klar til at give dig en god og gratis oplevelse. 

  Rickshawerne kører på el. Den har plads til op til to passagerer (størrelse: ikke for stor), så har du et familiemedlem, en ven eller bekendt, som du gerne vil have med, så er det ingen hindring.

  Piloterne er frivillige, som kører af lyst og helt gratis. Alle piloter bliver oplært i, hvordan man betjener en rickshaw. Alle piloter går med ID-kort, så du altid kan være sikker på, hvem det er du cykler med. Du kan altid aftale en ny tid med din pilot, så piloten er den samme fra gang til gang.

  Hvor går turen hen?

  Du planlægger sammen med din frivillige pilot, hvor turen går hen. Som regel varer en cykeltur en times tid, men du kan både aftale kortere og længere ture med piloten.

  Har du lyst, kan du sammen med piloten gøre stop og få en kop kaffe eller bare sidde og nyde en stund, der hvor turen har bragt jer hen.   

  Bestil en tur i Rickshaw

  Du kan ringe på telefon 51 68 74 30 og bestille en tur. Vi træffes bedst på hverdage mellem kl. 14.30- 15.00. Du kan til hver en tid lægge en besked med dit navn og telefonnummer på telefonsvareren, så kontakter vi dig.

  Udstyr

  Hvis du gerne vil bruge cykelhjelm, så er alle cykler udstyret med cykelhjelme. Der er regnslag og køreposer, så du hverken bliver kold eller våd, hvis der skulle komme en byge.

  Har du spørgsmål?

  Ring på telefon 51 68 74 30 mellem 14.30 - 15.00 på alle hverdage. Tager vi ikke telefonen så læg en besked med navn og telefonnummer, og vi vender tilbage. 

  Elektronisk invitation til beboerne i Albertslund

  Piloterne har lavet en invitation til alle interesserede. Du kan downloade en printervenlig version herunder.

  Invitation