Gå til hovedindhold

Venskabsbyer

Albertslund har en forening, som arbejder aktivt på at videreudvikle kontakter til venskabsbyerne. AVF - Albertslund venskabsbyforening.

Indhold

  Kontaktperson

  Leif Pedersen
  Mail: Leif.pedersen@mail.dk
  Tlf. 2696 4295.

  God mad, gamle bygningsværker og et aktivt fritidsliv. Det er noget af det, der kendetegner Albertslunds tyske venskabsby siden 1987, Borken.
  Byen ligger i Münsterland - nærmeste større by er Münster - et område med skov, vandløb og marker, som grænser op til Holland. Münsterland er kendt for at have mange kroer og hoteller, som serverer mad fra det berømte westfalske køkken. I Borken er Vennehofhallen det kulturelle midtpunkt, hvad enten det drejer sig om gastronomi, teater, koncerter, udstillinger, kongresser eller firmafester.

  Er man til gamle bygninger, er Borken et spændende sted at besøge. Ved hvert skridt man tager, møder man den middelalderlige atmosfære. Der er nok at tage fat på. Besøg for eksempel den over 1.000 år gamle gotiske kirke St. Remigius, Mariengarden klostret som blev grundlagt i 1245 eller Gemen slot, som ligger midt i et tidligere sumpområde omgivet af en voldgrav. Slottet var engang sæde for Herrschaft Gemen, et af Westfalens mest betydningsfulde dynastier. Men bare at gå gennem byens gader er en oplevelse i sig selv.

  Lidt uden for centrum i bydelen Hoxfeld er der også mulighed for at få rørt benene - og resten af kroppen i øvrigt. Her ligger nemlig fritidsparken "Pröbsting" i et naturskønt område med skov, vandløb og enge, hvor der er vandrestier, trimruter, overdækkede grillpladser, legepladser, en kæmpestor kunstig sø og en badesø, hvor man kan sejle, ro, fiske, surfe og svømme.

  Til anlægget hører også en campingplads med 320 pladser og en teltplads for unge.

  I Borken er der også et meget populært badeland "Aquarius", som tiltrækker gæster fra nær og fjern.

  Fakta om Borken:

  Godt 30.000 indbyggere
  Nærmeste store by er Münster
  Grænser op til Holland Kort
  Lever af let industri, handel og servicefag
  Venskabsby siden 1987

  Grabow er ligesom Borken en middelalderby, men den er mindre og har kun ca. 8.000 indbyggere. Grabow ligger i det tidligere DDR med Schwerin som den nærmeste større by.

  Med sin beliggenhed i en dal ved floden Elde er Grabow ideel til gåture. Der er mange skønne områder i umiddelbar nærhed af byen.

  Men også inde i selve Grabow er det værd at gå ture. En brand gjorde det i 1725 af med stort set alle huse, så der i dag ikke er bygninger fra før branden tilbage. Derfor er den indre by præget af bindingsværkshuse, som blev bygget i 1700-tallet. Der er mange flotte huse med fine detaljer som udvendige trapper med jerngelænder, bjælker med inskription og døre med flotte udskæringer. Pragtstykket blandt de mange bindingsværkshuse er byens rådhus, som ligger i den gamle bydel midt i centrum.

  På Bymuseet (Hjemstavnsmuseet) kan man få mere at vide om byens historie, og blandt andet se modeller af, hvordan byen så ud før den store brand.

  Fakta om Grabow

  8.000 indbyggere.
  Nærmeste større by er Schwerin. Kort
  Handelscenter for de mange omkringliggende landsbyer.
  Venskabsby siden 1972.

  I Kent i det sydøstlige England ligger Whitstable, som har været Albertslunds venskabsby siden 1995. Byen ligger kun ca. 80 km fra London og kan nemt nås herfra enten med bil, tog eller bus.

  Whitstable er en lille havneby, præget af maleriske gader med små fiskerhuse. Den havde sin storhedstid i slutningen af de 19. århundrede, og der var engang en fast færgerute mellem Whitstable og Esbjerg. Whitstable har i århundreder været kendt for sine østers, og skaldyr er stadig en specialitet i byen. I slutningen af juli holdes den årlige østers festival, som byder på aktiviteter for hele familien. Byen har såmænd også en østersfiskeri-udstilling, hvor man kan se, hvordan fiskeriet foregår i praksis. Byens museum er præget af udstillinger om fiskeri, skibsbygning og dykning.

  Udover det maleriske havneliv byder Whitstable på forskellige former for sejlsport, og byen trækker mange gæster til i forbindelse med forskellige mesterskaber og regattaer.

  Den nærmeste større by er Canterbury, som ligger 10 km fra Whitstable. Den største attraktion er den verdensberømte katedral, men der er også gode indkøbsmuligheder.

  Området i og omkring Whitstable er ren engelsk idyl med smukke landsbyer og haver.

  Fakta om Whitstable

  Godt 30.000 indbyggere spredt på et par lokaliteter.
  Nærmeste større by er Canterbury. Kort
  Lever primært af fiskeri og skibsbygning.
  Venskabsby siden 1995

  Godt 20 km øst fra Prag ligger middelalderbyen Ricany, som blev Albertslunds venskabsby i 1993.

  Byen var fra gammel tid Prag-borgerskabets rekreative område, og med to søer, skov og storslåede omegn, er den stadig et åndehul, hvis man trænger til at komme lidt væk fra storbyens larm.

  Indtil 2. verdenskrig var Ricany praktisk taget uden industri, og man ønsker stadig ikke at ødelægge idyllen med forurenende produktion. Byen er hovedsagligt beskæftiget ved handel, håndværk og servicefag.

  Der er flere gode restauranter med ægte tjekkisk atmosfære, og byens befolkning er meget venlig og interesseret i kontakt med folk fra vesten.

  Fakta om Ricany

  Ligger 20 km øst for Prag.
  Der bor 10.000 i selve Ricany og ca. 30.000 i hele kommunen.
  Ernærer sig hovedsagligt af handel, håndværk, servicefag og let industri.
  Venskabsby siden oktober 1993.

  https://www.retriever-info.com/feed/2011461/albertslund-kommune-intranet-feed/index.xml