Gå til hovedindhold

Tandpleje 6-15 år

Information om tandlægebesøg og gode råd til tandpleje.

Indhold

  For børn og unge under 16 år tilbydes tandplejen på kommunale klinikker og hos privatpraktiserende tandlæger, der har indgået aftale med kommunen.

  For børn og unge under 16 år, der ønsker at få tandpleje hos en privatpraktiserende tandlæge, er det muligt at benytte fritvalgsordningen.
  Det betyder, at barnet/den unge under kan behandles hos en privatpraktiserende tandlæge mod en egenbetaling på 35%. Kommunen skal have besked om dette valg, inden behandlingen begyndes.

  Kosten har stor betydning for tændernes sundhed. En alsidig kost som hele kroppen har behov for er vigtig. Fødevarestyrelsens anbefalinger bør følges for såvel kroppens skyld som tændernes. Det er sukkeret i kosten, der er skadeligt for tænderne. I munden findes forskellige bakterier, der omdanner sukker til syre. Syren ødelægger tændernes emalje, og der kommer huller. Det er derfor vigtigt at begrænse sukkerholdig kost.

  Har man trang til søde sager, bør de for tændernes skyld, indtages over kort tid. Det afgørende er, hvor længe man har sukkerholdig føde i munden. God kost giver sunde tænder.

  Spis frugt, grøntsager, brød eller ostestænger til mellemmåltider. Rosiner og figenpålæg klistrer til tænderne, spis det med omtanke, da det kan give huller.

  Nogle børn har øget risiko for at få huller i kindtænderne. De børn får tilbudt lakforsegling af tyggefladerne.

  Vi kan lukke tyggefladerne på de nye 6 års tænder og 12 års tænder med en tynd lak. På den måde, kommer der ikke så let huller. Det er stadig vigtigt at børste tænderne helt rene.

  Lakken holder som regel i mange år, men er nem at reparere ved behov.      

  Lakken lægges på tanden, næsten ligesom på en negl.   

  Fluorbehandling styrker tandens emalje. Vi pensler fluor direkte på tænderne, hvis der er hul på vej.

  Der kommer ikke hul i en ren tand. Børst tænderne rene 2 gange dagligt. Børn under 12 år skal have hjælp til tandbørstning af en voksen. Brug en blød tandbørste med et lille børstehoved. Brug fluortandpasta med 1450 ppm. Børst både tænder og tandkød. Brug tandtråd dagligt.

  Med forebyggende tandpleje mener vi, en snak om tandbørstning, fluorbehandling, lakforsegling samt kostvejledning.

  På de yngste klassetrin arbejder vi stadig tæt sammen med dig om at holde dit barns tænder sunde. Dit barn vil også gradvist lære mere om selv at passe sine tænder.

  Vi indkalder dig sammen med dit barn i børnehaveklassen, til undersøgelse.

  Fra 1. klasse og frem, kaldes de i klassen, men ønsker du stadig at komme med, så oplys det til klinikken.

  Hvis du ofte spiser eller drikker noget surt, kan det skade dine tænder. Når tandemaljen udsættes for syre, sker der en større eller mindre opløsning af kalk fra tandens overflade. Den yderste del af emaljen opløses, og kan ikke dannes igen. Hvis dette sker ofte, vil emaljen blive tyndere og tyndere, og tænderne bliver følsomme, især for kulde. Tænderne kan blive så tyndslidte, at der begynder at knække små stykker af.

  Det er især sodavand, juice, saftevand og energidrik, der indeholder meget syre, og har det man kalder lav pH værdi (surhedsgrad). Dette gælder også light produkter. Et stort forbrug af syrlige frugter, syrligt slik og visse former for medicin kan også skade dine tænder. Har du en spiseforstyrrelse og kaster op, er dine tænder også udsat for syreangreb fra den meget sure mavesyre.

  I starten kan du hverken se eller mærke resultatet af syreangreb. Men syreangrebene kan blive meget smertefulde. 

  Børn og unge drikker langt mere sodavand og andre læskedrikke end anbefalet. Dette kan give skader på tænderne. Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn maximalt drikker en halv liter sodavand eller saft om ugen.