Gå til hovedindhold

Tandpleje 16-17 år

Fra det 16 år, er det er muligt at vælge frit mellem den kommunale tandpleje, eller en privatpraktiserende tandlæge.

Indhold

  Unge på 16 og 17 år er omfattet af gratis forebyggende og behandlende kommunal tandpleje.

  Unge på 16 og 17 år kan også vælge at modtage det gratis kommunale tandplejetilbud hos praktiserende tandlæge efter eget valg. Unge, der vælger denne løsning, skal - inden behandling påbegyndes - meddele kommunen hvilken tandlæge, som de ønsker at benytte.

  Såfremt en konkret behandling er påbegyndt før den unges fyldte 18. år, er kommunen forpligtet til at færdiggøre behandlingen. Behandlingen skal kunne afsluttes inden for ca. 1 år.

  Hvis I vælger at fortsætte hos os vil dit barn, lidt inden sin 18 års fødselsdag, blive indkaldt til det sidste besøg i Tandplejen. Hvis I vælger privat får I 100 % tilskud til godkendte udgifter til forebyggende og behandlende tandpleje.

  Ved valg af privat tandlæge, skal der laves kontrakt, via vores administration, med den valgte tandlæge, inden flytning kan træde i kraft. 

  Ring til administrationen 4368 7722

  Hvordan livstil påvirker tænderne

  Tandskader ses ofte efter tungepiercing. Der kan knække et stykke af en tand (også selvom den er sund og uden fyldning), fordi man kommer til at tygge på piercingen.

   

  Infektioner

  Der ses ofte betændelse ved tungepiercinger. I munden er der naturligt masser af bakterier. Når tungens overfalde gennembores af piercingen, får bakterierne adgang til blodet. Betændelsen, som opstår, kan være lokal, men kan også sprede sig til hele kroppen.

  Trykker på slimhinden

  Man kan også se, at piercingen trykker på slimhinden i ganen, så der kommer en bule.

  Tandkøds skader

  Tandkødet bliver ofte irriteret og trækker sig tilbage. Når tandkødet først har trukket sig tilbage, kommer det næsten aldrig op igen.

  Tandsmykke

  Et tandsmykke limes på tanden med en speciel plastlim, hvor der først ætses i tandens overflade for at få det til at hænge fast. Limen kan være svær at få af igen, og når smykket tages af, efterlades der ofte en gullig plet på tanden. Hvis limen skal helt væk, slibes der ofte ind i den sunde emalje. En anden bivirkning ved et tandsmykke er, at det kan være svært at børste rent, og sker det ikke, kan der komme hul.

  Et tandsmykke ser kun pænt ud helt tæt på. På afstand kan det ligne et stykke efterladt salat!

  Tandplejen fraråder, at unge mennesker bleger deres tænder, bare for at få dem hvidere.

  Det er umuligt, at få så hvide tænder, som man tit ser på modellerne i bladene. Der er som regel manipuleret med billederne på en computer.

  Sunde tænder er fra naturens hånd skabt med forskellige farver og reflekser, og det giver et naturligt farvespil i tænderne.

  Fraråder hjemmeblegning.

  Specielt fraråder vi enhver form for hjemmeblegning. For det første er det ikke alle misfarvninger, der kan fjernes ved hjælp af en hjemmeblegning. For det andet kan der komme mange forskellige bivirkninger.

  Risiko ved hjemmeblegning.

  Dét, du risikerer ved at hjemmeblege dine tænder er følgende:
  Dine  tænder bliver meget følsomme efter blegningen. Det kan aftage efter en      periode, men mens det står på er det meget ubehageligt. Tandkødet ætses og bliver irriteret, hvis blegemidlet rør ved det.

  Det er svært at undgå, at der kommer blegemiddel på tandkødet. Du kan se det ved, at tandkødet bliver ildrødt, der hvor blegemidlet har rørt tandkødet.     

  Irritationen holder op efter nogle dage. Slimhinderne i munden, svælget og maven kan også blive irriteret, hvis der kommer noget af blegemidlet på, og det kan nemt ske i skinner, som ikke er passet ordentligt til.

  Hvide pletter på tænderne kan ikke udjævnes med en blegning. Den farveforskel,      der var før, vil også være der efter en blegning.

  Overblegning
  Dine tænder bliver simpelthen alt for hvide, og det ser ikke pænt ud. Dine tænder bliver mere modtagelige for misfarvninger, fordi tandoverfladen bliver mere ru ved blegning. Det kan betyde, at du skal blege dine tænder igen for at holde dem hvide.

  Hvis du har plastfyldninger i nogle af tænderne, kan de kommer til at virke      mørkere end de blegede tænder. Det ser ikke pænt ud, og så skal du måske      have lavet dem om. Det er ikke sundt for tænderne.