Gå til hovedindhold

Tandpleje 0-5 år

Information om tandlægebesøg og gode råd til tandpleje.

Indhold

  • Begynd at børste barnets tænder, når den første tand bryder frem. Så vænner dit barn sig bedst til, at du børster i hans eller hendes mund.

  • Gnub med tandbørsten både udvendig og indvendig på tænderne. Husk også tyggefladerne, når dit barn får kindtænder.

  • Børst med en lille blød tandbørste med små gnubbebevægelser på alle tandflader. Brug lidt fluortandpasta, men ikke mere end hvad der svarer til barnets lille fingernegl.

  • Lad eventuelt personalet på tandklinikken vise dig, hvordan du skal børste tænder på barnet.

  • Barnet skal have hjælp til tandbørstningen, til det er ca. 10 år gammelt.

  Undersøgelser og behandling tager udgangspunkt i det enkelte barns behov, derfor bliver nogle børn og unge indkaldt med 18 måneders mellemrum mens andre bliver indkaldt oftere.

  Har i brug for at have kontakt med klinikken tidligere, er i altid velkomne til at tage kontakt til os på telefon 4368 7720, herefter vælger du den rette klinik.

  Undgå at give dit barn smag for det søde. Det er unødvendigt at drysse sukker på barnets mad. Hver gang man spiser eller drikker noget, som indeholder sukker, for eksempel slik, rosiner, kiks, sodavand, saftevand eller juice, er der fare for at få huller i tænderne.

  Lidt frisk frugt, popcorn, grøntsagsstave er gode mellemmåltider. Til de større børn er nødder også en god snack. Det er en god ide at lære barnet, at man drikker vand til maden. Hvis barnet er fyldt 1 år må der også meget gerne drikkes letmælk.

  Brug sutten med omtanke. Hvis sutten bruges efter 3 års alderen, kan den medføre forkert tandstilling og talebesvær.

  En sutteflaske bør kun bruges ved måltiderne og kun til mælk eller vand, aldrig til juice eller saft, da dette kan give huller i tænderne.

  Fra 6 måneders alderen kan barnet drikke af en kop.

  Medicin kan være meget sødt og sukkerholdig og klæber ofte til tænderne, derfor er det vigtigt at være ekstra omhyggelig med tandbørstningen.

  Jerndråber og vitamin og tyggetabletter med jern kan misfarve tænderne, skyl eventuelt efter med vand. 

  Skaderne kan se forskellige ud og behandlingen afhænger af, hvad der er sket med tanden. Hvis det kun er en mindre skade, er det ikke altid nødvendigt at gå til tandlæge med det samme, men hvis tanden eller tænderne er meget løse, eller slået i stykker, kan det være en god ide at kontakte tandplejen telefonisk.