Albertslund Kommune ønsker fortsat børneliv i sund balance
Siden 2020 har Albertslund været en blandt tre kommuner i projektet Børneliv i Sund Balance, som handler om at skabe rammer for et sundt børneliv på tværs af kommune, lokalsamfund og familier. Projektet er støttet af Nordea-fonden, og mandag den 18. november delte parterne i projektet ud af erfaringerne på en konference i DGI-byen. Albertslund Kommune vil fortsætte med arbejdet, og har med den netop indgåede budgetaftale lagt spor ud til nye indsatser. ”Et langt forpligtende træk er afgørende, hvis vi vil opnå resultater indenfor sunde børneliv” siger borgmester Steen Christiansen
LÆS KL’S MAGASIN MED ERFARINGER FRA DE FEM ÅR MED BØRNELIV I SUND BALANCE
Hvordan kan kommuner, lokalsamfund og familier sammen skabe bedre rammer for et sundt børneliv og dermed sikre, at alle børn får et godt afsæt i livet? Det har Børneliv i Sund Balance forsøgt at blive klogere på de sidste fem år. Og på en konference mandag den 18. november delte projektparterne ud af erfaringerne, så andre kommuner også kunne få inspiration og gavn af projektet. En af de tre kommuner, der har deltaget i Børneliv i Sund Balance, er Albertslund Kommune, som siden 2020 har arbejdet med at skabe bredere, tværgående samarbejder om børns sundhed med afsæt i konkrete initiativer, der f.eks. handler om bevægelse, kost og aktive oplevelser i det nære.
”Vi har i mange år kæmpet med en række udfordringer i forhold til børns sundhed, og foreningsdeltagelsen er også relativt lav i Albertslund. Vi ser nu de første spæde tegn på, at begge dele kan ændre sig. Det er meget lovende både for borgerne og for kommunen,” siger borgmester Steen Christiansen, der deltog i konferencen, og fortsætter:
”At fastholde de positive tendenser kræver, at vi fortsat arbejder langsigtet og tværfagligt. Eksempelvis ved at inddrage de lokale idrætsforeninger i en fælles indsats for at gøre bevægelse til en naturlig del af hverdagen. Derfor arbejder vi også i de kommende fem år videre med principperne fra Børneliv i sund balance.”
I seneste budgetaftale betyder det, at budgetparterne har sat midler af til at fortsætte sporene fra Børneliv i Sund Balance. Det betyder bl.a., at Albertslund Kommune skal indgå nyt partnerskab med DGI, fortsætte med en Get2Sportkonsulent, som har været meget aktiv i Børneliv i Sund Balance, bl.a. med åben hal arrangementer og aktiviteter i de almene boligområder. Og en ny konsulent i Kultur & Fritid skal ansættes til udvikling af samarbejdet mellem foreninger, dagtilbud og skoler.
”Et langt forpligtende træk er afgørende, hvis vi vil opnå resultater indenfor sunde børneliv. Derfor forpligter vi os med budgetaftalen for de næste år også til at fortsætte med at skabe bedre forudsætninger for sundere børneliv,” siger borgmester Steen Christiansen i den forbindelse.
Erfaringer siden 2020
I Albertslund Kommune har der siden 2020 været skabt tværgående samarbejder og konkrete indsatser, som har bidraget til at skabe sundere børneliv. De tværgående samarbejder indbefatter både idrætsforeninger, daginstitutioner, skoler og det boligsociale.
Indenfor målsætningen om sund mad og drikke sammen, har det blandt andet ført følgende med sig:
- Kompetenceudvikling af alt køkkenpersonale i daginstitutionerne
- Børn får sundere menuer
- Nogle institutioner har arbejdet med madmod hos børn, månedens grøntsag m.v.
- Madpakkeværksteder
- Fællesspisninger i de almene boligområder, hvor også foreninger, bibliotek mfl. har deltaget
Indenfor målsætningen om at skabe mere bevægelse sammen, har det ført til:
- Kompetenceudvikling af personale i Daginstitutioner til mere bevægelse i hverdagen
- Åben Hal , samarbejde mellem foreninger og Dagtilbud, som bl.a. har ført til et nyt gymnastikhold i Børnehuset Lindegården, hvor den lokale gymnastik forening kommer ud.
- Legebaserede undersøgelse, hvor Sundhedsplejens kompetencer kommer i spil i dagtilbud ift. hvad der kan arbejdes med.
- DGI-partnerskab – certificerede børnehuse, hvor hele personalegrupper kompetenceudvikles til mere leg og bevægelse.
Konkret betyder det bl.a., at sundhedsplejen og dagtilbud samarbejder tættere i Albertslund Kommune end de hidtil har gjort om at forbedre børns motorik og madvaner. Og effekten ser ud til at kunne ses, bl.a. ved, at andelen af børn med overvægt ved skolestart falder. Erfaringerne her delte leder for Sundhedsplejen i Albertslund Kommune, Lene Caspersen, bl.a. ud af på konferencen den 18. november.
I forhold til at rykke på målsætningerne om oplevelser og nærhed, så har Børneliv i Sund Balance i Albertslund blandt andet ført med sig, at kommunen er i gang med at udvikle et kort til personale og forældre om de muligheder for oplevelser og bevægelse, som findes i Albertslund. Det kan forhåbentlig føre til, at flere får noget ud af de mange kvaliteter, der er i Albertslund og dermed får gode oplevelser og får rørt sig.
Til konferencen den 18. november 2024 delte Albertslund Kommune blandt andre ud af sine erfaringer – og sporene til at fortsætte det tværgående arbejde er altså lagt til fremtidige børneliv i sund balance med de politiske beslutninger, som ligger i budgetaftalen for 2025.
Udover Albertslund er Aalborg og Frederikssund Kommune med i Børneliv i Sund Balance, og på konferencen blev disse fem råd præsenteret:
_________
Hvad er Børneliv i Sund Balance?
Børneliv i sund balance er en af de største sundhedsfremmende lokalsamfundsindsatser, som er sat i gang i Danmark. Målet er at styrke kommunale og civile aktører i lokalsamfundet til at stå sammen om et børneliv i sund balance, hvor hverdagen byder på masser af leg og bevægelse, sund mad og drikke, oplevelser og nærhed.
Hvem står bag Børneliv i Sund Balance?
Aalborg Kommune, Albertslund Kommune og Frederikssund Kommune deltager i Børneliv i sund balance. Indsatsen er ledet af Center for Forebyggelse i praksis, KL. Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet har ansvar for evalueringen.
Nordea-fonden har givet støtte til udvikling og implementering af Børneliv i sund balance. Novo Nordisk Fonden støtter en række forskningsprojekter.
Læs mere om Børneliv i Sund Balance på KL’s hjemmeside
Albertslund - den bæredygtige by for børnene, det grønne og fællesskaber
Læs Albertslund Kommunes vision "Den bæredygtige by for børnene, det grønne og fællesskaber". Med tre verdensmål i centrum sætter den retning for Albertslund