Mölndal, Sverige

Albertslund har en forening, som arbejder aktivt på at videreudvikle kontakter til venskabsbyerne. AVF - Albertslund venskabsbyforening.


Mölndal er Albertslunds ældste venskabsby, og den har i øvrigt altid været tæt på danskerne. I mange år var egnen grænseland mellem danskerne og svenskerne og hærget af krige og plyndringer.
I dag er der fred og ingen fare i Mölndal, som også har lagt navn til en bebyggelse i Albertslund, nemlig Mölndalsparken, som ligger i hjørnet af Herstedvestervej og Roskildevej.

Har man spekuleret over, hvad navnet dækker over og gættet på noget med møller, så er det rigtigt. Navnet Mölndal kommer fra mjölnerdalen (møllernes dal) og allerede for mere end 1.000 år siden blev der bygget møller, som havde gode vilkår på grund af frodig jord og vandfald.

I dag er de fleste af møllerne væk, men jorden er stadig frodig, og netop naturen er et af Mölndals store plusser. Skønne naturområder, en dejlig skov og hele ni badesøer kan byen byde på, og vil man bade i havet, er det ikke mere end 15 minutter væk.

Også menneskeskabt natur kan Mölndal prale af. Byens botaniske have er en af Europas mest kendte. Ved slottet Gunnebo ligger en anden flot have, hvor man kan gå hyggelige ture ad snoede stier gennem afvekslende natur. Hver onsdag i sommermånederne er der koncerter, teater eller dans i slotsparken.

Selve slottet, som i dag ejes af Mölndal kommune, er også et besøg værd. Hovedbygningen er af træ og opført i fransk-italiensk nyklassisk stil i 1700-tallet. Slottet blev bygget som sommerresidens for den rige Göteborg-købmand John Hall og var allerede dengang berømt for sin smukke beliggenhed og arkitektur. Der er daglige rundvisninger på slottet i juli og august.

Mölndal er forstad til Göteborg, og har man lyst til lidt mere byliv, er der kun 10 minutters kørsel til Göteborg.

Fakta om Mölndal
Godt 48.000 indbyggere. Kort
Både gammel by og nyere bydele à la Albertslund.
Byen har let industri, handel og servicefag.
Venskabsby siden 1971.

Læs mere på Mölndals hjemmeside.