Gå til hovedindhold

To ildsjæle vinder årets sociale pris

De to ildsjæle Jørgen Hansen og Jannie Schønweller Bentse blev torsdag den 2. maj overrasket af formand for Social- og sundhedsudvalget, Paw Østergaard Jensen, med nyheden om at de er vindere af årets sociale borgerpris    

Indhold

    Det er politisk besluttet, at Albertslund Kommune hvert år uddeler Årets sociale borgerpris og årets sociale foreningspris for at påskønne det frivillige arbejde, der sker i Albertslund og som gør en særlig forskel for mange andre borgere i byen. I år bliver to borgere hædret med prisen – og dermed ingen forening. De to vindere er Jørgen Hansen og Jannie Schønweller Bentse, der begge har hjertet det rette sted og gør en forskel med udgangspunkt i henholdsvis de to boligområder VA afdeling 4 Syd og Blokland.    

    Priserne uddeles ud fra en række kriterier, som Kommunalbestyrelsen senest godkendte i 2023 (de fremgår nedenfor). 

    Fire ugers indstillingsperiode
    Det har i fire uger i januar/februar været muligt at indstille kandidater til priserne, og på baggrund af de indkomne nomineringer og med kriterierne in mente har Social- og Sundhedsudvalget i år valgt at uddele den sociale borgerpris til to borgere, som er ildsjæle i hverdagen – priserne gives til henholdsvis Jørgen Hansen og Jannie Schønweller Bentse, der på hver deres måde har haft stor betydning for en masse mennesker i de boligområder, de bor (se motivationerne bag indstillingerne nedenfor).

    Formand overraskede vinderne
    Torsdag den 2. maj overraskede formand for Social- og Sundhedsudvalget, Paw Østergaard Jensen, Jørgen Hansen med beskeden om, at han er vinder af den sociale pris 2023. Det gjorde han i forbindelse med morgenbolleIT, It-undervisning for andre i boligforeningen, hvor Jørgen som alle andre torsdage havde bagt morgenboller. 

    Om Jørgen Hansen som vinder af prisen, siger Paw Østergaard Jensen:

    ”Jørgen er indbegrebet af en ildsjæl, der i alle mulige sammenhænge gør en forskel for mennesker i byen, ikke mindst i boligområdet, hvor han bor. Rækken af initiativer, gøremål og indsatser, som Jørgen gør og tager, er nærmest uendelig, som man også ser i indstillingerne af ham til prisen. Mange kender Jørgen som Cykel Jørgen, der ivrigt bruger byens naturområder og stisystem, og som en engageret mand, der er nysgerrig på og interesseret i alt det, der sker i byen. Jørgen har i den grad fortjent årets sociale borgerpris for den ildsjæl, han er.”  

    Også Jannie Schønweller Bentse blev overrasket, da Paw Østergaard Jensen, i fælleshuset i Blokland mødte op med beskeden om, at hun er vinder af den sociale borgerpris. Om Jannie Schønweller Bentse siger Paw Østergaard Jensen:

    ”Mange mennesker kæmper med ensomhed rundt omkring i landet. Det gælder også i Albertslund. Det har Jannie øje for, og hun gør en kæmpe indsats, som har betydning for mange, ikke mindst i Blokland. På grund af Jannies tilgang og indsats får de indhold i livet, nærvær og mulighed for at lave aktiviteter med andre. De bliver en del af et fællesskab og føler sig mindre ensomme. Derfor er der kun god grund til, at Jannie modtager årets sociale pris.”  

    Med den sociale borgerpris og anerkendelsen af den betydningsfulde indsats følger 2.000 kr.

    I 2022 modtog Cykling uden alder og Morten Mølholt fra foreningen "Naboskab på hjul" priserne.

    I 2021 modtog Overskud i Albertslund den sociale foreningspris og Tonny Bodal fra Sydtours modtog borgerprisen.

    _____

    Baggrund
    Kriterierne for Den sociale borgerpris fremgår nedenfor.

    Nomineringerne vurderes ud fra et eller flere følgende kriterier:
    •    Det frivillige arbejde skal være ulønnet
    •    Borgeren / foreningen har som udgangspunkt modtaget tre uafhængige nomineringer
    •    Borgeren / foreningen skal løfte sociale opgaver i forhold til sårbare grupper, herunder udsatte mennesker, der er ramt af sygdom, ensomhed eller på anden vis er udsatte
    •    Borgeren / foreningen skal have fokus på at oprette og opretholde positive og inkluderende
    fællesskaber og fællesskabsskabende aktiviteter
    •    Borgeren / foreningen skal synliggøre kvaliteten og værdien ved frivilligt arbejde
    •    Borgeren / foreningen dyrker samarbejde på tværs af de sociale foreninger og/eller øvrige aktører i
    civilsamfundet og kommunen
    •    Borgeren udviser et enormt engagement og har udført en ekstraordinær frivillig social indsats i
    Albertslund Kommune
    •    Foreningen fremmer et godt miljø for både frivillige og målgruppen for aktiviteten.