En gave fra Albertslund til resten af verden

Albertlund går forrest når det kommer til udviklingen af fremtidens by. Det sker med et levende testcenter kaldet DOLL Living Lab som skal være med til at skabe fremtidens energi. Målet er at redde klimaet, skabe arbejdspladser og sikre den bedste belysning i verdens byer. Men det er ikke kun resten af kloden som får glæde af projektet – det gælder i særdeleshed også Albertslunds borgere.


Albertslund går foran med fremtidens lys - Albertslund Kommune

Det er de færreste af os der lægger mærke til gadelamperne når vi er ude at gå eller køre. Undtagen hvis lyset ikke virker. Så lægger vi mærke til lamperne.

I industrikvarteret i det nordlige Albertslund er der gadebelysning, og alle lamperne virker. Alligevel bør du lægge mærke til gadelamperne næste gang du er i Hersted Industripark.  Kvarteret er omdannet til et showroom hvor lysproducenter  fremviser deres produkter og afprøver den seneste teknologi. Typerne af lamper og lys skifter fra vej til vej.

Nogle typer falder i øjnene, som gangtunnelen der er oplyst i skiftende farver, eller de høje, sorte og buede lygtepæle med solceller. Andre ligner almindelige gadelamper, men hvad man ikke kan se, er at disse gadelamper  registrerer trafikken, kommunikerer over internettet – eller bare bruger mindre strøm. De er intelligente.

Da Albertslund fandt lyset

Selv om Paris formentlig bliver siddende på kælenavnet 'lysets by', har Albertslund og lyset også en fælles historie som går langt tilbage.

Tilbage i 1963 udviklede arkitekten Jens Møller Jensen i samarbejde med Louis Poulsen Albertslund-lygten til gårdhusene i Albertslund Syd. Derefter blev den en del af stibelysningen i hele byen. Inspirationen til Albertslund-lygten kom fra et syltetøjsglas og et rundt trafikskilt, og lampen var kendetegnet ved en bred ring som dækkede for lyskilden. Det gav en blændfri gadelampe der kunne bruges langs byens gader. I 2000 modtog lampen den prestigefyldte "Klassikerpris" af Dansk Designråd, og i 2012 kom lampen i en tidssvarende udgave med LED-lys. Rygtet vil vide at selveste Poul Henningsen havde en Albertslund-lygte stående i haven, ligesom den i dag kan findes over hele verden, fra Japan til Alabama.

Selvsamme P.H. stod også bag det såkaldte medlys på Vallensbæk Torvevej i Albertslund. Her lyser lamperne i kørselsretningen samtidig med at de ikke blænder de modkørende. Denne type belysning findes kun få steder i Europa.

I de senere år har Albertslund fortsat sin leg med lyset. I slutningen af 2013 fik en gruppe ældre albertslundere installeret LED-lys i deres boliger – dels for at spare på strømmen, men også for at undersøge om belysningen kunne påvirke de ældres humør og velvære i en positiv retning. Tidligere har man typisk lavet denne type projekter på eksempelvis hospitaler da rummene er ens, og man kan bruge samme type belysning i hvert rum. Det er ikke set før at man har udført projektet i flere forskellige huse, og denne form for test af belysning kan lade sig gøre på grund af Albertslunds ensartede boligmasse.

Og i foråret 2014 blev Albertslund Station den første grønne station i Danmark. Et samarbejde mellem Albertslund Kommune og DSB har resulteret i at energiforbruget er blevet halveret, blandt andet fordi man har benyttet LED-belysning og solceller.

Hele tiden på forkant

Det bringer os frem til i dag.

Den 4. september 2014 åbnede DOLL Living Lab. Bag projektet står Albertslund Kommune, DTU Fotonik og partnerskabsorganisationen Gate 21, og projektet har fra start af vakt international interesse. Både udenlandske medier og udenlandske eksperter har fået øjnene op for projektet i forstaden.

"Det er et vidnesbyrd om hvor unikt og innovativt et projekt DOLL er. Det er stort at vi i Albertslund er i stand til at tiltrække os udlandets opmærksomhed og blive fremhævet som en del af løsningen på en række af de udfordringer som verden står over for når vi taler miljø og klima. Det er noget vi for alvor kan være stolte af her i byen," siger Albertslunds borgmester Steen Christiansen.

Ud over at både blandt andre New Scientist, Forbes Magazine, Reuters og taiwanesisk fjernsyn har rapporteret om DOLL Living Lab, og medier som New York Times og CNN har vist interesse, spiller projektet også på tangenter som giver genklang blandt verdens virksomheder.

"De virksomheder som jeg har med at gøre, beskæftiger sig med hardware og software, og her taler alle om smart city. De vil være interesserede i at se om de kan blive en blive en del af den teknologi," forklarer Shanker Subramaniam som er Country Manager for Invest in Denmark i Indien og rådgiver indiske virksomheder om investering i Danmark.

Albertslund i første række

Det forventes at beskæftigelsen inden for forskning i lys og dets afledte teknologier vil fordobles i Europa frem mod 2020. Samtidig vil teknologien medvirke til at gøre os grønnere og mere energieffektive. Men selv om Europa og resten af verden kan få glæde af dette, kommer projektet også Albertslund til gode.

"Allerede om to år er planen at udskifte 2.000 gadelamper i midtbyen. Med DOLL Living Lab har vi mulighed for at se forskellige produkter an og vælge den helt rigtige type lys til Albertslund. DOLL Living Lab og de teknologier som udvikles der, vil komme hele verden til gode. Men det kommer altså også Albertslunds borgere til gode. Om få år vil du kunne gå ned i byen og se den seneste teknologi blive benyttet i gaderne," fortæller Steen Christiansen.

Giver tryghed og lys økonomi

De 2.000 lamper på veje og stier er de første af i alt 8.000 gadelamper som skal skiftes i Albertslund. Ved at skifte gadelamper med jævne mellemrum og samtidig skifte til seneste model vil man være sikker på hele tiden at have den seneste teknologi i byen.

"Den rette belysning giver både sikkerhed i trafikken, men også tryghed på stierne. Et godt eksempel er tunnellerne. Det er normalt et sted som folk kan være utrygge ved at gå igennem. Men med den rette belysning bliver folk mere trygge ved at gå der," siger Steen Christiansen.

Han nævner videre at man ud over at kunne se hvor man kører og går, vil høste  energimæssige fordele af det nye lys i Albertslund.

"Dette er et område hvor man ofte ser lappeløsninger, som at slukke hver anden gadelampe eller slukke for lyset om natten. Ved at investere i ny teknologi nu vil vi kunne spare på strømmen og blive grønnere uden at gå på kompromis med kvaliteten af belysningen. Men ud over at vi bliver mere miljøvenlige, er der også en besparelse når vi taler kroner og ører," forklarer Steen Christiansen.

Fremtiden er usynlig

Så for det utrænede øje kan en gå- eller køretur gennem DOLL Living Lab synes som en ganske ordinær oplevelse. Der er virksomheder omgivet af veje med gadelamper, ligesom der er så mange andre steder.

Men du bør alligevel tage et godt kig på lamperne i industriparken og vænne dig til synet.

For chancen er stor for at det ikke er sidste gang du ser den gadelampe du kigger på. Uanset om næste gang bliver på den anden side af kloden, i den anden ende af landet – eller her i Albertslund.