ID-kort

Du kan legitimere dig med et ID-kort, hvis du ikke har pas eller kørekort


Alle kan få udstedt et ID-kort fra den dag, de fylder 16 år

Legitimationskortet / ID-kortet anvendes oftest af unge under 18 år, som har brug for at vise, at de er gamle nok til at købe øl og vin med en alkoholvolumenprocent op til 16,5.

Du skal dog være opmærksom på, at der ikke er cpr-nummer eller et andet løbenummer på kortet som fx på pas og kørekort. Derfor kan du blive bedt om yderligere legitimation, hvis du ønsker at bruge kortet som billedlegitimation i andre tilfælde end til at vise, at du er gammel nok til at købe øl og vin med en alkoholvolumenprocent op til 16,5.

Ansøg om ID-kort

Du skal møde op i borgerservice i den kommune, du har adresse og bor i for at købe dit legitimationskort.

Kortet kan koste op til 150 kr. (2017).

Der skal være et billede af dig på kortet, som du enten selv skal tage med, eller som du får taget og betaler for i borgerservice. Undersøg det med borgerservice, inden du tager derned.

Du skal derudover tage enten din originale dåbsattest, fødselsattest, navneattest, sundhedskort eller pas med. 

Du kan godt købe legitimationskortet, hvis du ikke er dansk statsborger, så længe du har den tilstrækkelige personlige legitimation til at dokumentere din identitet.

Du kan få mere at vide om legitimationskortet i kommunens borgerservice.

Pensionistbevis / pensionsmeddelelse

Hvis du har brug for legitimation for, at du er pensionist, kan du i mange tilfælde bruge din seneste pensionsmeddelelse.

Pensionistbevis

Nogle kommuner tilbyder også et såkaldt pensionistbevis. Hvis du er førtids- eller folkepensionist, kan du i de kommuner få pensionsbeviset i borgerservice. Der er ikke noget billede på pensionistbeviset. Beviset kan du bruge til at få pensionistrabat på fx museer, forlystelsesparker osv.

DSB legitimationskort

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke kan bruge pensionistbeviset eller pensionsmeddelelsen til at købe DSB's 65-billetter. Hvis du er under 65 og pensionist, skal du derfor have et DSB legitimationskort for at købe DSB's billigere 65-billetter. DSB legitimationskort kan du få gratis på en DSB station, hvis du medbringer en pensionsmeddelelse, der ikke må være mere end et år gammel, samt et pasfoto.