A-lampen

A-lampen er baseret på den nyeste LED-teknologi. Lampen giver lys af høj kvalitet samtidig med at energiforbruget er lavt


Albertslund Kommune har været med til at udvikle en lampe (A-lampen) til stier og mindre veje, et tunnelarmatur og en vejlampe (MO500). Alle lamperne er baseret på den nyeste LED-teknologi. Målet har været at udvikle nye lamper i høj teknisk og designmæssig kvalitet med udnyttelse af energibesparende LED-lys i høj kvalitet.

Samarbejde om A-lampen

Udviklingen af A-lampen og tunnellampen er gennemført i et samarbejde mellem Mads Odgård Design, Forskningscenter Risø, DONG Energy A/S med arkitektfirmaet ark-unica som projektleder. Parklampen A-lampen, er produceret af Philips Lighting A/S. Tunnelarmaturet er produceret af Louis Poulsen Lighting A/S.

A-lampen vandt ElForsk-prisen i 2009. A-lampen er videreudviklet i takt med den teknologiske udvikling.

Rundt om i byen

A-lampen kan blandt andet ses langs Kollegiestien overfor Rådhuset og langs Damgårdsstien fra stationen. Tunnelarmaturet kan blandt andet ses i tunnellerne ved Egelundscentret under Roskildevej og ved Hovedbiblioteket under Nordmarks Allé.

LED-teknologi giver fordele

LED-teknologien har en lang række fordele sammenlignet med de traditionelle lyskilder – lysdioderne har blandt andet en meget lang levetid, lavere vedligeholdsomkostninger, og er mere energieffektive og miljøvenlige end for eksempel glødelamper og halogenlamper. Lysdioderne giver retningsbestemt lys og har dynamisk farvestyring.