Lys på veje og stier i Albertslund

Vi er i gang med at skabe fremtidens gadebelysning i byen. Omkring 10.000 udendørslamper skal skiftes i løbet af de kommende år

Lys på veje og stier - Albertslund Kommune

I de kommende år vil Albertslund Kommune gennemføre en omfattende fornyelse af byens lamper. Målet er at byens lys skal være energieffektivt, øge trafiksikkerheden og trygheden, have en større kvalitet af belysningen, være enkelt at vedligeholde, og skal gøre bymiljøerne mere attraktive.

For at udvikle fremtidens energirigtige gadebelysning, der skal være skræddersyet til byen, overtog Albertslund Kommune i 2013 ejerskabet af store dele af det udendørs belysningsanlæg i kommunen fra DONG Energy.

I løbet af de næste 10-15 år skal gadebelysningen i hele Albertslund udskiftes fordi den er gammel og nedslidt. Albertslund Kommune ønsker at etablere en ensartet belysning med energirigtige LED-armaturer i hele kommunen.

Med overtagelsen af belysningsanlægget fra DONG Energy, griber Albertslund Kommune muligheden for selv at drive udviklingen af innovativ gadebelysning i samarbejde med førende danske lysvirksomheder og forskningsinstitutioner.

Ny energieffektiv gadebelysning

Vi skifter de gamle armaturer med lysstofrør og glødepærer ud med nye lamper med energieffektive lysdioder. Det handler om at reducere energiforbruget til gavn for miljøet

Albertslund Kommune er så småt i gang med at skifte de gamle lysstofarmaturer og lamper ud med glødepærer ud med energieffektive lysdioder (LED).

Det er et af de vigtigste mål i kommunens belysningsplan om at videreudvikle en høj miljøprofil, arbejde for at reducere belastningen af miljøet og anvise nye tekniske løsninger.

Læs og download Albertslund Kommunes belysningsplan

Læs og download Handlingsplanen for belysning

Samarbejde om lampe og mast

Vi samarbejder med virksomheder om at udvikle armatur og lysmast der passer til kommunens behov

Sammen med arkitekt Mads Odgård, lampeproducent Louis Poulsen og masteproducent Alfred Priess har Albertslund udviklet et nyt energieffektivt LED-armatur (MO500) hvor også den tilhørende montering og mastearm er nyudviklet.

Skræddersyet løsning

Samarbejdet har handlet om at udvikle en løsning der passede til kommunens behov. Dels skulle stilen og designet af lampen og masten passe til byen; dels ønskede kommunen et ekstra lavt energiforbrug og en simpel montering og vedligeholdelse.

En sådan totalløsning med armatur og mast fandtes ikke på markedet. Det er første gang alle fire parter sammen har udviklet en totalløsning.

Løsningen kan ses på busholdepladsen ved Albertslund Station.

Nyt styresystem

Priess og Albertslund Kommune er nu i gang med at udvikle et nyt styresystem til belysningen der monteres i bunden af masten, og som testes på Albertslundvej.

MO500 LED

MO500 LED er baseret på LED-teknologi. Derfor giver lampen lys af høj kvalitet samtidig med at energiforbruget er lavt.

Albertslund Kommune har været med til at udvikle en lampe (MO500 LED) som er taget i brug på Roskildevej. Målet har været at udvikle en ny lampe i høj teknisk og designmæssig kvalitet med udnyttelse af energibesparende LED-lys.

Samarbejde om MO500 LED

Udviklingen af MO500 LED er gennemført i samarbejde med Mads Odgaard Design, Albertslund Kommune og Louis Poulsen Lighting A/S.

Mo500 Krediteres Til Mads Odgaard

Lampen kan blandt andet ses på Roskildevej og Herstedøster Landevej.

LED-teknologi giver fordele

LED-teknologien har en lang række fordele sammenlignet med de traditionelle lyskilder. Lysdioderne har blandt andet en meget lang levetid, lavere vedligeholdsomkostninger, og er mere energieffektive og miljøvenlige end for eksempel glødelamper og halogenlamper. Lysdioderne giver retningsbestemt lys og har dynamisk farvestyring. Desuden reguleres MO500 LED-lampen på Roskildevej ned til 50% styrke mellem kl. 22:00 og 06:00

A-lampen

A-lampen er baseret på den nyeste LED-teknologi. Lampen giver lys af høj kvalitet samtidig med at energiforbruget er lavt

Albertslund Kommune har været med til at udvikle en lampe (A-lampen) til stier og mindre veje, et tunnelarmatur og en vejlampe (MO500). Alle lamperne er baseret på den nyeste LED-teknologi. Målet har været at udvikle nye lamper i høj teknisk og designmæssig kvalitet med udnyttelse af energibesparende LED-lys i høj kvalitet.

Samarbejde om A-lampen

Udviklingen af A-lampen og tunnellampen er gennemført i et samarbejde mellem Mads Odgård Design, Forskningscenter Risø, DONG Energy A/S med arkitektfirmaet ark-unica som projektleder. Parklampen A-lampen, er produceret af Philips Lighting A/S. Tunnelarmaturet er produceret af Louis Poulsen Lighting A/S.

A-lampen vandt ElForsk-prisen i 2009. A-lampen er videreudviklet i takt med den teknologiske udvikling.

Rundt om i byen

A-lampen kan blandt andet ses langs Kollegiestien overfor Rådhuset og langs Damgårdsstien fra stationen. Tunnelarmaturet kan blandt andet ses i tunnellerne ved Egelundscentret under Roskildevej og ved Hovedbiblioteket under Nordmarks Allé.

LED-teknologi giver fordele

LED-teknologien har en lang række fordele sammenlignet med de traditionelle lyskilder – lysdioderne har blandt andet en meget lang levetid, lavere vedligeholdsomkostninger, og er mere energieffektive og miljøvenlige end for eksempel glødelamper og halogenlamper. Lysdioderne giver retningsbestemt lys og har dynamisk farvestyring.