Gode råd om håndtering af madaffald

Hvad kan du selv gøre


Du kan selv gøre en del for at minimere lugt og maddiker i madaffaldet og for at undgå at bioposen og madaffaldssækken går i stykker

  • Lad dit madaffald dryppe af, før du smider det ud. Hæld ikke yoghurt, sovs eller andet vådt affald i bioposen. Knug vandet ud af kartoffelskrællerne. Så holder biopose og madaffaldssækken i længere tid og risikoen for at de går i stykker ved tømning minimeres
  • Pak letfordærvelige og/eller kraftigt lugtende madvarer ind i køkkenrulle (fx fisk og kød)
  • Brug en indendørs beholder med huller i siderne, så der kommer luft til bioposen. Så går den ikke så let i opløsning.
  • Brug eventuelt to bioposer i stedet for én i varme perioder, hvor nedbrydningen af poserne sker hurtigere. 
  • Skift bioposen minimum hver 2. dag
  • Undgå at overfylde posen og husk at lukke den med en knude
  • Læg posen forsigtigt i din udendørs beholder eller sæk, så der ikke går hul på den
  • Stil så vidt muligt din udendørs beholder i skyggen
  • Hold altid låget på din indendørs biospand og din udendørs beholder lukket
  • Læg en avis eller andet papir i bunden af din indendørs og udendørs beholder for at suge væske
  • Vask din indendørs biospand og udendørs beholder med vand og sæbe efter behov

Værd at vide om maddiker

  • Maddiker er ikke farlige
  • Maddiker er spyfluernes larvestadie
  • Spyfluens æg bliver til larver på et døgn, og efter ti dage bliver larverne til fluer
  • En fugtig og varm skraldespand (mellem 25 og 40 grader) med adgang til kød- eller fiskeaffald giver ideelle levevilkår for fluelarver og er derfor et attraktivt sted for fluerne at lægge deres æg