Gode råd om håndtering af madaffald


Vi har spurgt andre kommuner om deres erfaringer og har fået gode råd med på vejen. Vi har også fået vigtige erfaringer fra Galgebakken, som forsøgvis har indsamlet madaffald i 2014.

Du kan selv gøre en del for at undgå lugt og maddiker i madaffaldet:

  • Dryp madaffaldet godt af
  • Pak letfordærvelige og/eller kraftigt lugtende madvarer ind i køkkenrulle (fx fisk og kød)
  • Brug en indendørs beholder med huller i siderne, så der kommer luft til bioposen. Så går den ikke så let i opløsning.
  • Brug eventuelt to bioposer i stedet for én i varme perioder, hvor nedbrydningen af poserne sker hurtigere. 
  • Skift bioposen minimum hver 2. dag
  • Undgå at overfylde posen og husk at lukke den med en knude
  • Læg posen forsigtigt i din udendørs beholder, så der ikke går hul på den
  • Stil så vidt muligt din udendørs beholder i skyggen
  • Hold altid låget på din indendørs biospand og din udendørs beholder lukket
  • Læg en avis eller andet papir i bunden af din indendørs og udendørs beholder for at suge væske
  • Vask din indendørs biospand og udendørs beholder med vand og sæbe efter behov

Værd at vide om maddiker

  • Maddiker er ikke farlige
  • Maddiker er spyfluernes larvestadie
  • Spyfluens æg bliver til larver på et døgn, og efter ti dage bliver larverne til fluer
  • En fugtig og varm skraldespand (mellem 25 og 40 grader) med adgang til kød- eller fiskeaffald giver ideelle levevilkår for fluelarver og er derfor et attraktivt sted for fluerne at lægge deres æg

Din beholder bliver mindre attraktiv for fluerne, hvis du følger ovenstående råd.